Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πήγασος: Στρατηγική κίνηση η απόσχιση του εκδοτικού κλάδου

Τις λεπτομέρειες για την κίνηση της απόσχισης του Εκδοτικού Κλάδου από την Πήγασος Εκδοτική [PEGr.AT] Σχετικά άρθρα , γνωστοποίησαν τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος Εκδοτική», Φώτης Μπόμπολας.
Οπως επισημάνθηκε πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που θα δώσει την απαραίτητη ευελιξία στην εταιρεία, προκειμένου αφενός να βελτιστοποιήσει την εκδοτική της δραστηριότητα, αφετέρου να διευκολύνει συνεργασίες με άλλες εταιρείες του ιδίου χώρου. Επισημαίνεται ότι η απόσχιση δεν αφορά τις εκδοτικές δραστηριότητες «Ημερησία» και «Goal». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φώτης Μπόμπολας, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προ ημερών ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, η οποία όπως είπε έφερε στον Όμιλο το ποσό των 21 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές προοπτικές
Ως ενέργεια με σημαντικές προοπτικές που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας, ανοίγοντας παράλληλα τους ορίζοντες σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη της Πήγασος Εκδοτική, η κίνηση της απόσχισης του εκδοτικού κλάδου και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία Ρόδον.
Ειδικότερα η απόσχιση αφορά τις εκδοτικές δραστηριότητες Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Εθνοσπορ, Χρήμασπορ, Εικόνες, Εθνος Παιδεία, Εθνος Εργασία, Έθνος Κυνήγι (και τον ετήσιο Οδηγό του ) Κυνήγι με κυνηγόσκυλα, Explore Nature, Εθνος Cook Book, TV Εθνος, Έθνος Ψάρεμα και Φουσκωτό, Ιστορία του Έθνους, Εξερευνήστε την Ελλάδα και White Bridal. Δεν αφορά την οικονομική εφημερίδα Ημερησία καθώς και την αθλητική εφημερίδα Goal, εκδόσεις οι οποίες παραμένουν άμεσα συνδεδεμένες με την Πήγασος Εκδοτική.
Η καθαρή θέση της αποσχιζόμενης εκδοτικής δραστηριότητας, ανέρχεται στο ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι στον αποσχιζόμενο κλάδο, περιλαμβάνονται το συντακτικό τμήμα, το εμπορικό τμήμα, το τμήμα σελιδοποίησης και προεκτύπωσης, καθώς και το διοικητικό τμήμα μαζί με το τμήμα υποστήριξης των εκδόσεων.
Η γενική εικόνα
Η Πήγασος Εκδοτική, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες Έθνος, Έθνος της Κυριακής, πλήθος περιοδικών εκδόσεων, την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και την αθλητική εφημερίδα Goal, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εκδοτικού κλάδου της χώρας, με πωλήσεις που το 2009 διαμορφώθηκαν σε 70,28 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη 5,91% σε σχέση με το 2008.
Ο Όμιλος της Πήγασος Εκδοτική, το 2009, παρουσίασε πωλήσεις ύψους 227,85 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,41% σε σχέση με το 2008. Τόσο ο Όμιλος όσο και η εταιρεία παρουσίασαν καθαρές προ φόρων ζημίες. Ειδικότερα οι ζημίες του Ομίλου είναι της τάξης των 15,4 εκατ. ευρώ ενώ της εταιρείας, 3,11 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα διαμορφώθηκε η κατάσταση και στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Ο μεν Όμιλος παρουσίασε κάμψη πωλήσεων κατά 8,72% με το σχετικό ποσό του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται σε 49,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία παρουσίασε κάμψη 25,65% με το σχετικό ποσό των πωλήσεων να διαμορφώνεται σε 12,29 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ο Ομιλος εμφανίζει ζημίες ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία, επίσης ζημίες ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...