Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΙ «ΝΟΝΟΙ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην Ελλάδα, η πενία δεν κατεργάζεται μόνον τέχνας αλλά και νέους απατεώνες. Η κρίση δημιούργησε μία νέα κατηγορία απατεώνων στην Ελλάδα. Πρόκειται γι αυτούς που διαδίδουν κάθε λογής ανοησίες –περί δραχμής, ευρώ και δεν συμμαζεύεται– και στην συνέχεια βρίσκουν αρκετούς αφελείς σοτυς οποίους προσφέρουν υπηρεσίες ανοίγματος λογαριασμών στο εξωτερικό, με την ανάλογη βεβαίως προμήθεια που συναρτάται στο μεταφερόμενο ποσόν.

Δυστυχώς, σε αυτό το άθλιο παιχνίδι πρωτοστατούν και κάποιοι «δημοσιογράφοι», οι οποίοι έχουν αναγάγει το επάγγελμά μας σε εκβιαστική πηγή πλουτισμού τους. Έτσι, καθημερινά, από ραδιόφωνα κυρίως, αυτοί οι πάπες της αθλιότητας διαδίδουν ό,τι τους κατέβει και κερδοσκοπούν ασύστολα από το εμπόριο τρόμου –το οποίο έχουν εδώ και χρόνια αναγάγει σε ύπατη πηγή πλουτισμού.

Ωστόσο, πίσω από την κερδοσκοπία που οργιάζει στο εμπόριο τρόμου, υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη, μέσα σε δυο-τρεις μήνες το βιοτικό επίπεδο της χώρας θα έπεφτε πάνω από 70%. Αυτή θα ήταν η μεγάλη ευκαιρία για τον αντιδημοκρατικό οχετό να αυξήσει την δύναμή του και μέσω του άκρατου λαϊκισμού να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα μορφή Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα. Και εξηγούμεθα.

Οι χειρότερες επιλογές για την Ελλάδα είναι η μερική ή ολική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, για την πλειοψηφία των Ελλήνων το μικρότερο πλήγμα θα ήταν η απώλεια μέρους ή η δραχμοποίηση των καταθέσεων. Η επιστροφή σε επιτόκια δραχμής (>15%-20%) και η υποτίμηση θα περιέπλεκαν και θα δυσκόλευαν το πρόβλημα, αντί να το λύσουν. Η πιθανότητα χρεοκοπίας και η έξοδος από το ευρώ για μία οικονομία με 20 δισεκατ. ευρώ εξαγωγές και 60 δισεκατ. εισαγωγές, σημαίνει για χρόνια σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.

Η μόνη εφικτή λύση είναι η μείωση των δαπανών και του κόστους εργασίας, με στόχο τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και σε συνδυασμό με την δημιουργία κλίματος οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τον έλεγχο του χρέους. Λύση επώδυνη, αλλά ειλικρινής και τίμια. Με αυτό τον τρόπο το βιοτικό επίπεδο μπορεί να προσγειωθεί στα προ 15ετίας επίπεδα, αλλά με την χρεοκοπία θα προσγειωθεί στα προ 50ετίας. Σε μια τέτοια Ελλάδα, οι έμποροι τρόμου και οι λαθρέμποροι ιδεολογίας θα είχαν το πάνω χέρι και, βέβαια, θα έπιναν εις βάρος των κορόϊδων.
Δείτε περισσότερα άρθρα στο blog του "European Business Review" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...