Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Τέλος εποχής για τη "Μοντ"...

Ένα κεφάλαιο κλείνει για την ιστορική γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", με τους συντάκτες και το προσωπικό να χάνουν τη δυνατότητα ελέγχου της λήψης των αποφάσεων όπως γινόταν μέχρι σήμερα κι όπως αυτό αποτελούσε το «σήμα κατατεθέν» της λειτουργίας της εφημερίδας. Αιτία για την εξέλιξη αυτή, τα σωρευμένα χρέη του ομίλου και το φάσμα της πτώχευσης…
Έτσι η "Μοντ" εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή που θα ρίξει 80 με 120 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ενδιαφέρον έχουν δείξει ο "Νουβέλ Ομπσερβατέρ" και ο διευθυντής του, Κλωντ Περντριέλ, ο ισπανικός όμιλος που εκδίδει την "Ελ Παΐς" (Prisa), ο ελβετικός όμιλος Ringier, καθώς και η τριάδα που αποτελείται από τον επικεφαλής της εταιρίας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον ιδρυτή του παρόχου πρόσβασης στο Διαδίκτυο, Free Ξαβιέ Νιλ και τον επιχειρηματία Πιέρ Μπερζέ.
Σήμερα ο όμιλος της "Μοντ" (που πέρα από την εφημερίδα αποτελείται από περιοδικά όπως το "Τελεραμά", το "Κουριέ Ιντερνασιονάλ", "Λα Βι", κ.ά.) έχει 25 εκατομμύρια ευρώ καθαρό χρέος και 125 εκατομμύρια ευρώ σωρευμένο χρέος, ενώ η κυκλοφορία της, σύμφωνα με τον αρμόδιο δημόσιο οργανισμό, είναι 288.049 φύλλα με τζίρο 397 εκατομμύρια ευρώ.
«Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της νέας κεφαλαιοποίησης; Όπως είναι σαφές, γυρίζει σελίδα στην ιστορία της εφημερίδας. Από το 1951, η ανεξαρτησία της εφημερίδας στηριζόταν στον έλεγχο της διαχείρισής της και της εκδοτικής της γραμμής από τη σύνταξη. Αύριο, όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, η Εταιρεία των Συντακτών της "Μοντ" και, ευρύτερα, οι εταιρείες του προσωπικού θα χάσουν αυτόν τον πλειοψηφικό έλεγχο προς όφελος του νέου μετόχου. Μια τέτοια ανατροπή δεν μπορεί να αποφασιστεί εύκολα. Γι' αυτό και πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά κριτήρια για τη διασαφήνιση της επιλογής», σημείωνε στις 3 Ιουνίου ο Φοτορινό στο άρθρο του προς τους αναγνώστες. Και ο ίδιος υπογράμμιζε ότι τα κριτήρια αυτά είναι «καταρχήν εκδοτικά»: «να αποσπάσουμε την εγγύηση ότι ο νέος μέτοχος δεν θα επεμβαίνει στο περιεχόμενο των εκδόσεών μας, σε μια περίοδο όπου οι προεδρικές εκλογές του 2012 είναι ήδη στο μυαλό όλων». Δεύτερον, είναι οικονομικά, καθώς ο υποψήφιος θα πρέπει και να εξυγιάνει τα οικονομικά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εφημερίδας. Τέλος, θα εξεταστούν κι άλλα κριτήρια, που αφορούν στη διοίκηση του ομίλου, στα ειδικά δικαιώματα των εσωτερικών μετόχων, που θα γίνουν μειοψηφικοί.
Ο Ερίκ Φοτορινό εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του: «Παρά το βάρος του παρελθόντος, η προοπτική είναι λιγότερο σκοτεινή από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όταν η "Μοντ" απειλείτο, με φόντο διοικητική κρίση. Το 2009, σίγουρα τη χειρότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ για τα ΜΜΕ από απόψεως εισοδημάτων, ο όμιλός μας κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα, λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ένδειξη εκδοτικού δυναμισμού και επιστροφής σε ορθότερη διαχείριση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...