Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στο Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων Κατσανέβα κατά της Wikipedia για το «όνειδος» του Ανδρέα Παπανδρέου

Σε ισχύ διατήρησε το Πρωτοδικείο την προσωρινή διαταγή αφαίρεσης της φράσης «όνειδος για την οικογένεια μου», που φέρεται να είχε περιλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου σε διαθήκη του, αναφερόμενος στον τότε σύζυγο της κόρης του Θόδωρο Κατσανέβα, από το βιογραφικό του ακαδημαϊκού και προέδρου του κόμματος «Δραχμή», στην Wikipedia.


Η προσωρινή διαταγή είχε εκδοθεί πριν λίγες ημέρες μετά από προσφυγή του κ. Κατσανέβα κατά του χρήστη, αλλά και κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.


Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Θόδωρος Κατσανέβας με την οποία στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και κατά του χρήστη που σε ανάρτηση του για τον αιτούντα ανέφερε την επίμαχη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων.

Η διαμάχη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο διέταξε, έστω και με προσωρινή εντολή, να αφαιρεθεί κείμενο χρήστη της Wikipedia.

Σύμφωνα με την πλευρά Κατσανέβα, η φράση - αντικείμενο της δίκης - δεν υπήρξε ποτέ στην επίμαχη ιδιόχειρη διαθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιπλέον δεν κατέστη ποτέ κυρία.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας προχώρησε σε άσκηση αγωγής που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2016 και ασφαλιστικών μέτρων, ενόψει των οποίων εκδόθηκε και η προσωρινή εντολή, αξιώνοντας να αφαιρεθεί από το βιογραφικό του η επίμαχη αναφορά.

Στο δικαστήριο σήμερα η πλευρά του συντάκτη της ανάρτησης τόνισε ότι η υπόθεση με την επίμαχη φράση ξεκίνησε το 2009 με την αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου, αναφορά που στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες.

Όπως επισημάνθηκε, για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή και επομένως για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται καν αγωγή, αλλά συζήτηση, καθώς οποίος θέλει έχει δυνατότητα να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί.

Τονίστηκε δε, ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό  εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Internet με στόχο να παρέχει ελεύθερα  επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει με επαληθεύσιμα στοιχεία.

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα, κατέθεσε συνεργάτης του ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο σχόλιο στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι η επίμαχη αναφορά στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον Θόδωρο Κατσανέβα.

Είπε επίσης πως ο Θόδωρος Κατσανέβας επρόκειτο να λάβει θέση Οικονομικού Συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...