Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Διάβημα ΕΣΗΕΑ σε Δένδια

Διάβημα διαμαρτυρίας για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος...

αλλά και για τη συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι σε δημοσιογράφους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, πραγματοποίησαν σήμερα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και το μέλος του ΔΣ Χρήστος Κυρίτσης.


Αφορμή για την επίσκεψη των εκπροσώπων του Τύπου, ήταν οι κλήσεις για κατάθεση που δέχονται δημοσιογράφοι από την Αστυνομία. Ειδικότερα, τέθηκαν τα θέματα της Πόπης Χριστοδουλίδου,

η οποία κατηγορήθηκε για αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών μυστικών, όταν ανήρτησε στο διαδίκτυο έναν νόμο δημοσιευμένο στο ΦΕΚ, και του Σταύρου Θεοδωράκη για την εκπομπή του σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Εξάλλου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και το μέλος του ΔΣ, έθεσαν θέμα απειλών που δέχονται δημοσιογράφοι από μέλη της «Χρυσής Αυγής», αλλά και συμπεριφοράς αστυνομικών απέναντι σε επαγγελματίες του κλάδου κατά την κάλυψη επεισοδίων.

Ειδικά για το τελευταίο, υπενθύμισαν στον υπουργό τον τραυματισμό και τη μόνιμη βλάβη ακοής, που υπέστη ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, που εκσφενδονίστηκε από άνδρα των ΜΑΤ, στο Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά τις κλήσεις των δημοσιογράφων για κατάθεση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Για τις απειλές προς δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουν δοθεί σαφείς εντολές για τον εντοπισμό των υπαιτίων των απειλών από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, αλλά και για την έμπρακτη προστασία από αυτές των λειτουργών του Τύπου».

Υπενθύμισε την προσωπική του στάση «εναντίωσης απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο και τις ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση και τον κολασμό εγκληματικών πράξεων».

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ σημείωσαν ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά όσων απειλούν δημοσιογράφους και ότι παρά τις εντολές για την προστασία των λειτουργών του Τύπου,

υπάρχουν επανειλημμένα περιστατικά και καταγγελίες για αστυνομικούς, οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το ρόλο των δημοσιογράφων.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από το ΔΣ της Ένωσης να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθίσταται ευχερέστερη η διαπίστωση της δημοσιογραφικής ιδιότητας,

πέραν της επαγγελματικής ταυτότητας, κάτι που, όπως επισήμαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας, ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι δύο πλευρές πάντως, συμφώνησαν ότι κατανοούν την ανάγκη μίας διαρκούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα, που αφορούν τον Τύπο και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...