Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για διακριτική μεταχείριση σε βάρος ρώσων δημοσιογράφων

White House
White House (Photo credit: Tom Lohdan)

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για απαράδεκτη διακριτική μεταχείριση σε βάρος ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον καταπατά τις ελευθερίες του Τύπου, σε μια αυστηρά διατυπωμένη δήλωσή του η οποία αντανακλά τις δυτικές επικρίσεις για την κάλυψη από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης της κρίσης στην Κριμαία.


«Θεωρούμε πως η άρνηση να επιτραπεί σε ρώσους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 12 Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και ο επικεφαλής της παρούσας ουκρανικής κυβέρνησης Α. Γιατσενιούκ, είναι απαράδεκτη και συνιστά διακριτική μεταχείριση», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

«Φαίνεται πως στην Ουάσινγκτον, όπου τόσο τους αρέσει να ομιλούν περί ελευθερίας του λόγου και δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν οι ίδιοι αυτές τις αρχές, προτιμώντας να αντιμετωπίζουν μόνον εγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν την απαιτούμενη ενημέρωση», προστίθεται στη ρωσική δήλωση.

Ο Λουκάσεβιτς δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια ούτε απόδειξη για τις κατηγορίες ότι ρώσοι δημοσιογράφοι αποκλείσθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου.

Ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε πως οι αμερικανικές αρχές δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν «ενοχλητικές ερωτήσεις που δεν αποτελούν μέρος του προδιαγεγραμμένου σεναρίου», όπως για τα εγκλήματα του Ντμίτρο Γιάρος, ενός ακροδεξιού ηγέτη ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ για να δείξει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία σχετικά με την Κριμαία, η οποία έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις και ψηφίζει την Κυριακή σε δημοψήφισμα για το αν θα ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...