Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και ο πρόεδρός της Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 31.12.2013 υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπέρ της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης» (ΝΕΡΙΤ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το επίμαχο ανταποδοτικό τέλος επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ανεξάρτητα αν βλέπουν ή όχι τηλεόραση, με συνέπεια να αποτελεί φόρο.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, «οι φορολογούμενοι ήδη επιβαρύνονται για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ), που λειτουργεί εν μέρει και χρηματοδοτείται μέσω κρατικού προϋπολογισμού και επιβαρύνονται εκ νέου για την ίδια αιτία μέσω του νέου ανταποδοτικού τέλους».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει επίσης ότι ο νόμος 4173/2013 που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν το ύψος του επίμαχου ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ είναι αντίθετος στο άρθρο 78 του Συντάγματος που προσδιορίζει την έννοια του φόρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ, είναι αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο άρθρο 4 που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...