Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΘ 2010 – Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού

Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάνει η "Πρωτοβουλία Οικονομολόγων-Πανεπιστημιακών" με επιστολή της που απευθύνεται προς την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Α.)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ & ΝΗΣΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.),ΕΝ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ–ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ
I.F.J (INTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALIST)

Η πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ, θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ

"Δημοσιογράφοι από όλους τους κλάδους των ΜΜΕ και από κάθε γωνιά της χώρας - αναφέρεται στην ανακοίνωση- με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας ως ελεγκτικού μηχανισμού της εκάστοτε εξουσίας, ως λειτουργοί της ενημέρωσης αλλά και ως κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ, αποφασίσαμε να προσθέσουμε τη φωνή μας στην κοινωνική κραυγή διαμαρτυρίας.

Προτείνουμε προς την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας την υιοθέτηση της πρότασης για ΑΠΟΧΗ των δημοσιογράφων από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη φετινή 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ να διερευνήσουν τους τρόπους συνδικαλιστικής «κάλυψης» της αποχής είτε με κήρυξη στάσης εργασίας κατά την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού είτε με την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Από την απεργία να εξαιρεθούν μόνο οι συντάκτες που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Το σκεπτικό αυτής της κίνησης διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου βασίζεται στα εξής σημεία:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν είναι αποκομμένη από τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία, αποτελούν κομμάτι της και πλήττονται εξίσου.
- Έτσι, διερμηνεύοντας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γυρίζουμε την πλάτη μας σε μία στημένη απόπειρα να δικαιολογηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.
- Οι δημοσιογράφοι θεωρούμε ότι δεν έχουν απομείνει άλλα επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να «δικαιολογήσει» οποιοδήποτε «παλιό» ή «νέο» μέτρο.
- Ζητάμε την απόσυρσή τους, απορρίπτουμε την κοροϊδία των υποσχέσεων, αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής προπαγάνδας.
- Μπλοκάρουμε έτσι τη «νομιμοποίηση» του ανώτατου κυβερνητικού συνομιλητή και τη δυνατότητά του να μπορεί ακόμη να επιχειρηματολογεί σε βάρος της νοημοσύνης και της υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Η ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα γεγονότα και θα αναδειχθεί σε κορυφαία πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων που θα αρχίσουν να αποκτούν και πάλι την αξιοπιστία τους στα μάτια της κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της πρότασης ΑΠΟΧΗΣ από την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας, πρέπει να συνοδεύεται από:

- Ανακοίνωση που θα μεταδίδεται από τα ΜΜΕ
- Ορισμό επιτροπής αυστηρής περιφρούρησης που θα διασφαλίσει την επιτυχία της διαμαρτυρίας
- Προειδοποίηση και διαγραφή από τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ όσων δημοσιογράφων σπάσουν την ΑΠΟΧΗ
- Επιστολή γνωστοποίησης της διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων"
Πρωτοβουλία Οικονομολόγων-Πανεπιστημιακών |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...