Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ανησυχία για την ασφάλεια των Μεξικανών δημοσιογράφων

Description unavailableImage by CIMMYT via FlickrΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την Τρίτη την «ανησυχία» της για την ασφάλεια των Μεξικανών δημοσιογράφων εν μέσω του πολυαίμακτου «πολέμου των ναρκωτικών» στη χώρα, μία ημέρα αφότου ένας δημοσιογράφος ανακοίνωσε πως του χορηγήθηκε άσυλο από τις αρχές.

Ο Χόρχε Λουίς Αγκίρε, ο οποίος έχει ιδρύσει και διευθύνει την διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία LaPolaka.com, ζει εξόριστος τα τελευταία δύο χρόνια στο Ελ Πάσο του Τέξας, αντίκρυ από τη Χουάρες, άτυπη «πρωτεύουσα των δολοφονιών» στο Μεξικό. Την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ του χορήγησαν άσυλο, γεγονός που χαιρέτισε ως «προηγούμενο, το οποίο θα συμβάλει να σωθούν ζωές μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των ανυπεράσπιστων δημοσιογράφων».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ απέφυγε να επιβεβαιώσει τη χορήγηση ασύλου, περιοριζόμενος να πει ότι «για την προστασία των αιτούμενων δεν επιβεβαιώνουμε, διαψεύδουμε ούτε σχολιάζουμε δημόσια θέματα που άπτονται αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου». Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον έχει θορυβηθεί από την «αυξανόμενη βία» εναντίον εργαζόμενων στα ΜΜΕ στο Μεξικό.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Μεξικανική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της στην προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου», σημείωσε.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι πάνω από 30 Μεξικανοί δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν άρχισε την εκστρατεία του για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο εφέτος οι νεκροί δημοσιογράφοι φθάνουν ήδη τους 10 στο Μεξικό. Ο συνολικός απολογισμός του λεγόμενου «πολέμου των ναρκωτικών» πιστεύεται ότι ξεπερνά τους 28.000 νεκρούς.

Η εφημερίδα El Diario de Jurez, δύο δημοσιογράφοι της οποίας έχουν δολοφονηθεί, σε δημοσίευμά της την Κυριακή ανέφερε πως θεωρεί τα καρτέλ ουσιαστικά «αφεντικά» της Σιουδάδ Χουάρες και κάλεσε να υπάρξει «εκεχειρία», ζητώντας τους κάποιου είδους «καθοδήγηση» για το ποιες ειδήσεις μπορούν να δημοσιεύονται και ποιες όχι, γεγονός που προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις από μέρους των αρχών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...