Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σαρωτικές απολύσεις εργαζομένων στον Τύπο

TO MEGAΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ Γ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ
Εκρηκτική ατμόσφαιρα επικρατεί σε όλα τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, στον ΔΟΛ, στο "Έθνος", στην "Ελευθεροτυπία", όπου μπαράζ απολύσεων, αλλά και η αγωνία υλοποίησης ευρύτερων σχεδιασμών περικοπών, έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αγωνία στο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό και τεχνικοί προχωρούν στη σύγκληση γενικών συνελεύσεων ανά Όμιλο και αποφασίζουν διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις: 48ωρη απεργία αποφάσισε η γενική συνέλευση στον "Πήγασο" ("Έθνος", "Ημερησία", "Goal News") "μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων".
Σε αναμονή των αποφάσεων της ΕΣΗΕΑ
Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος ήταν αδύνατον να εντοπιστεί από χθες το μεσημέρι μέχρι και αργά χθες βράδι, προκειμένου να συγκαλέσει εγκαίρως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ώστε σήμερα να συνεδριάσει το Διασωματειακό. Την ίδια ώρα, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ κηρύσσουν 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα με αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του... 2009, ενώ η ΕΣΗΕΑ προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για σειρά εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών που δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κατάσταση καταγράφεται ως εξής:
* Στο συγκρότημα του "Πήγασου" ("Έθνος", "Ημερησία", "Goal News") μετά την απόλυση 11 ατόμων χθες, κυρίως από το διοικητικό προσωπικό, και άλλων 5 από προχθές, στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Στο ψήφισμά τους σημειώνουν: "Οι εργαζόμενοι ενωμένοι διακήρυξαν τη βούλησή τους να αποτρέψουν τις απολύσεις και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε. Ταυτόχρονα καλούν τα σωματεία τους να στηρίξουν δυναμικά την απόφαση για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και όποια άλλη απεργιακή κινητοποίηση χρειαστεί αμέσως μετά, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να ανακληθούν οι απολύσεις". Οι εργαζόμενοι στον "Πήγασο" αναμένουν έτσι σχετική απόφαση της ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι) και της ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί Τύπου) προκειμένου να προχωρήσουν στην κινητοποίηση. Η ΕΠΗΕΑ (διοικητικό προσωπικό) με ανακοίνωσή της κήρυξε 48ωρη απεργία την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στον "Πήγασο" αλλά και στον ΔΟΛ.
* Στον ΔΟΛ ("Βήμα", "Νέα", "Εξέδρα"), ενώ εκκρεμεί πρόγραμμα απομάκρυνσης περισσότερων από 150 διοικητικών υπαλλήλων (ήδη οι "λίστες προγραφών" βρίσκονται στα χέρια του Στ. Ψυχάρη), η διοίκηση προχώρησε σε απόλυση 4 εργαζομένων τεχνικών. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση/ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο του ΔΟΛ, ενώ εκκρεμεί και εδώ η υιοθέτηση "προγράμματος άμεσων κινητοποιήσεων και κλιμάκωσή τους" από την ΕΣΗΕΑ.
* Στην "Ελευθεροτυπία" στους 20 απολυθέντες προ μηνός από το πιεστήριο προστίθενται άλλοι 13 από την ίδια μονάδα και ακόμα 5 τεχνικοί Τύπου. Γενική συνέλευση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες "Αδέσμευτος Τύπος", "Αυριανή", "Φίλαθλος", "Χρήμα Τρίτη" και τα κανάλια Blue Sky, Τηλεάστυ και Κόντρα TV αμείβονται με μισθούς κάτω από τη συλλογική τους σύμβαση και γι' αυτό η ΕΣΗΕΑ προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές του.
Σύμφωνα με καταγγελίες, στην εφημερίδα "Sportday" η μείωση των σελίδων της συνδυάστηκε με εφαρμογή τετραήμερης εργασίας ανά εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση αποδοχών. ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...