Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δολιοφθορά στην ΕΡΤ από Παναγόπουλο-«ΣΚΑΪ».

Του Σ. Κούλογλου

Για δεύτερη συνεχή μέρα, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος των ειδήσεων τους στην ΕΡΤ. Στο χθεσινό επεισόδιο από το φθηνό αντί-ΕΡΤ σήριαλ του σταθμού, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται τώρα ο προηγούμενος πρόεδρος τη ΕΡΤ Χ. Παναγόπουλος!, είχε την τιμητική του το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» που... εντελώς τυχαία είχε εκπαραθυρωθεί από τον ίδιο Παναγόπουλο επειδή δεν είχε συμμορφωθεί με τις λογοκριτικές υποδείξεις του. Για τη χθεσινή επίθεση εναντίον της εκπομπής, χρησιμοποιήθηκαν χαλκευμένα στοιχεία που την εμφανίζουν να είναι ακριβότερη από το 2007, ενώ στην πραγματικότητα είναι 25-30% φθηνότερη.
Η επίθεση εναντίον της ΕΡΤ έχει ξεκινήσει από προχθές για τους παρακάτω λόγους.
1. Ο ΣΚΑΪ έχει ζητήσει μια νέα συχνότητα,την οποία η κυβέρνηση δεν του έχει παραχωρήσει. Με τις επιθέσεις προσπαθεί να την πιέσει για να αλλάξει την απόφαση της.
2. Ο σταθμός βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση(ο κ. Παναγόπουλος είναι ειδικός στο ζήτημα, απόδειξη και η οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ). Τις προηγούμενες μέρες, στο ραδιόφωνο απαγορεύθηκε η μετάδοση μουσικής για να μην πληρώνονται δικαιώματα. Ο ΣΚΑΪ έχει χάσει τη μάχη τηλεθέασης(μια ακόμη ειδικότητα του επικεφαλής) με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια και θεωρείται ότι η δημόσια τηλεόραση είναι το μοναδικό σωσσίβιο από το οποίο μπορεί να αντληθεί τηλεθέαση, δηλαδή διαφημίσεις. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν και οι ακριβές μεταγραφές παρουσιαστών από την ΕΡΤ, που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι η μόνη τακτική που απέμεινε είναι η δολιοφθορά του αντιπάλου.
3. Ο ακροδεξιός, ακραία νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός που τείνει να πάρει ο σταθμός υπό τη σημερινή διοίκηση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με της αρχές της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας που θέλει να υιοθετήσει η νέα ΕΡΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός στόχος των χθεσινών «ειδήσεων» για την ΕΡΤ τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στη τηλεόραση του σταθμού ήταν η κυρία Αφροδίτη Αλ Σαλέχ ,παρ ότι παραιτήθηκε από την παραγωγή της εκπομπής «Φυλές της Αθήνας». Η εκπομπή είχε εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΡΤ, αλλά η κυρία Αλ Σαλέχ έγινε στόχος μιας χωρίς προηγούμενο σεξιστικής και ρατσιστικής εκστρατείας από κύκλους της ακροδεξιάς και των νεοναζιστών (αναλυτικά στο εξαιρετικό άρθρο του Γ. Πήττα), ήδη πριν ο ΣΚΑΪ του Παναγόπουλου μπει στο παιχνίδι.
4. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κόστιζε το 2007 44.000 ευρώ. Με βάση την τελευταία απόφαση του ΔΣ θα κοστίζει ,μετά την έκπτωση που πρότεινε στην εταιρεία παραγωγής το ΔΣ της ΕΡΤ, 31.500 ευρώ. Η εκπομπή είναι επομένως τουλάχιστον 30% φθηνότερη. Όλα αυτά τα γνωρίζει φυσικά ο κ. Παναγόπουλος, αφού ο ίδιος είχε εγκρίνει την σύμβαση του 2007.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι μισθοί 10 περίπου ατόμων που ασχολούνται με την παραγωγή της εκπομπής, δημοσιογράφων, ερευνητών, οπερατέρ, σκηνοθετών, μοντέρ, υπεύθυνων οργάνωσης και παραγωγής, τα έξοδα για τις αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα πάγια έξοδα(ενοίκιο κλπ) το νόμιμο κέρδος της εταιρείας παραγωγής κλπ. Αντίστοιχες παραγωγές στο εξωτερικό κοστίζουν τουλάχιστον 10 φορές ακριβότερα ενώ πολύ ακριβότερα κόστιζαν και ανάλογες εκπομπές που είχε παλιότερα ο ΣΚΑΪ.
5. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν. Αρκεί μόνο ένα στοιχείο για την ποιότητα του ανδρός: o σημερινός επικεφαλής του ΣΚΑΪ ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες πρόεδρος της ΕΡΤ. Από τη θέση αυτή , μεταξύ των άλλων, παραχώρησε στο ΣΚΑΪ σε εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές το αθλητικό αρχείο της ΕΡΤ, μια πράξη που ο τύπος χαρακτήρισε "Ριφιφί στην ΕΡΤ". Λίγο μετά ανέλαβε τον ΣΚΑΪ , από τον οποίο τώρα επιτίθεται στην εταιρεία που διοικούσε, λίγο πριν παίρνοντας μαζί του στελέχη του σταθμού και τώρα χρησιμοποιώντας χαλκευμένα στοιχεία.
Και τα λέει όλα αυτά ο άνθρωπος που για να φτιαχτούν ένα λογότυπο της ΕΤ-1, ένα της ΝΕΤ, ένα της ΕΤ-3 και δύο θεματικά λογότυπα για τις ειδήσεις και τις αθλητικές εκπομπές αφαίρεσε από το ταμείο της ΕΡΤ 1,2 εκατ. Ευρώ. Ουτε 44.000 ούτε 31.000 χιλιάδες : 1,2 εκατ. Ευρώ για μια εργασία που κοστίζει 15.000. Ο κ. Παναγόπουλος γνωρίζει καλά ότι σύντομα θα λογοδοτήσει για αυτά και άλλα πολλά στη Δικαιοσύνη. Χρησιμοποιεί λοιπόν το νέο σταθμό όπου βρέθηκε για προσωπική χρήση, ένα είδους συμψηφισμού ευθυνών. Εκανα φυσικά πολλά κι εγώ, αλλά κάνετε ακριβές παραγωγές κι εσείς. Επειδή οι υποθέσεις δεν συγκρίνονται, η επιχείρηση θα καταλήξει σε αποτυχία.
Ολόκληρη η "είδηση" του Σκάι εδώ.
ΥΓ. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν. Περισσότερα για την ιστορία της έκφρασης, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...