Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέοι κανόνες για τα ΜΜΕ που καλύπτουν το Γκουαντάναμο

Nέους κανόνες για την κάλυψη των φυλακών και των δικών του Γκουαντάναμο εξέδωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο.  Οι συγκεκριμένοι κανόνες κανόνες συντάχθηκαν τέσσερις μήνες μετά τον αποκλεισμό τεσσάρων αμερικανών και καναδών δημοσιογράφων επειδή δημοσίευσαν το όνομα ενός μάρτυρα που τους είχε μιλήσει.

Βάσει των νέων κανόνων,  οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να αναδημοσιεύουν πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άλλα μέσα, ακόμη κι αν έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ενώ θα μπορούν και να προσφεύγουν δικαστικά εναντίον μιας τέτοιας απόφασης. Η απαγόρευση που αφορά τη φωτογράφηση κρατουμένων, φρουρών ή των εγκαταστάσεων ασφαλείας παραμένει ως έχει.

Οι δημοσιογράφοι θα μπορούν επίσης να καταναλώνουν αλκοόλ σε μια στρατιωτική σκηνή όπου θα υπάρχουν καρέκλες, τηλεόραση και ένα ψυγείο. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην αίθουσα Τύπου που βρίσκεται κοντά στις αίθουσες της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο όπου θα γίνουν οι δίκες των κρατουμένων.

Το θέμα έγινε γνωστό μόλις λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του Αμερικανού προέδρου Barak Obama ότι η διοίκησή του απέτυχε να κλείσει την φυλακή του Γκουαντάναμο.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι ήθελε να κλείσει νωρίτερα  το Γκουαντάναμο, στις 22 Ιανουαρίου του 2010, ένα χρόνο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του. «Έχουμε χάσει την προθεσμία. Αυτό δεν έγινε επειδή δεν προσπαθήσαμε αλλά επειδή το πολιτικό βάρος ήταν δύσκολο να απορροφηθεί», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία νέα προθεσμία για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...