Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δανός δημιουργός των σκίτσων του Μωάμεθ θα τιμηθεί στη Γερμανία

Το γερμανικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου, M100 Media Priz, πρόκειται να απονεμηθεί στον Δανό σκιτσογράφο Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος το 2005 σχεδίασε τον προφήτη Μωάμεθ να φορά ένα τουρμπάνι που έμοιαζε σαν βόμβα με αναμμένο φιτίλι ξεσηκώνοντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Στην τελετή που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στο Πότσνταμ θα παραστεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την επιτροπή του βραβείου, ο Βέστεργκααρντ, ο οποίος ζει υπό αστυνομική προστασία, θα τιμηθεί για την «προσήλωσή του στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και για το θάρρος του να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες παρά τις απειλές κατά της ζωής του».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να εκφωνήσει λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής αυτής, την οποία θα παρακολουθήσουν εκδότες και διευθυντές κορυφαίων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Τον Ιανουάριο του 2010, ένα Σομαλός εισέβαλε στην κατοικία του 75χρονου Δανού σκιτσογράφου και προσπάθησε να του επιτεθεί με τσεκούρι.

Ο Κουρτ Βέστεργκααρντ σχεδίασε το πιο αμφιλεγόμενο από συνολικά 12 σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύθηκαν το 2005 σε εφημερίδα της Δανίας πυροδοτώντας κύμα διαδηλώσεων στις αραβικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...