Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Κομισιόν η φορολόγηση της διαφήμισης


Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσο είναι συμβατή η επιβολή πρόσθετου φόρου 20% στον διαφημιστικό τζίρο των ιδιωτικών καναλιών, υπέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Ο φόρος θα ισχύσει από την 1η Οκτώβρη και φτάνοντας τη συνολική φορολόγηση της διαφήμισης στο δυσθεώρητο ύψος του 64,5% προ της εταιρικής φορολόγησης, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα αλλά και την συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία της επιβολής του πρόσθετου αυτού φόρου, που φτάνει στο 20% στον διαφημιστικό τζίρο των τηλεοπτικών σταθμών. Η Ελλάδα άλλωστε θα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος της φορολόγησης των εσόδων και όχι των κερδών της διαφήμισης, με το δυσθεώρητο ποσοστό του 64,5%, προ της εταιρικής φορολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών προσέφυγε ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ross Biggam ξεκαθάρισε πώς «ο φόρος αυτός επιφέρει μια σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στους ιδιωτικούς σταθμούς της Ελλάδας, η οποία απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της τηλεοπτικής βιομηχανίας και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της σε περιόδους οικονομικής κρίσης».

Όπως αναφέρει η Ένωση, η επιβολή του φόρου απειλεί τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση την οποία επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση , ενώ καταστρατηγείται η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας αφού γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ τηλεόρασης και άλλων ανταγωνιστικών μέσων.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1 Σπήλιος Χαραμής, τόνισε ότι «η επιβολή αυτού του φόρου θα αποδειχτεί όχι μόνο αντιπαραγωγική για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και αντίθετη προς τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών ξεκαθαρίζει επίσης ότι η επιβολή του φόρου θα παρεμποδίσει την προσέλκυση πολυεθνικών διαφημιζομένων στην ελληνική αγορά, ότι αντίκειται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ υποκρύπτει κρατική βοήθεια προς τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τον ειδικό φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...