Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τουλάχιστον 117 θάνατοι δημοσιογράφων το 2013, σύμφωνα με το IPI

Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους εντός του 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 132 θάνατοι δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο.


Σύμφωνα με το IPI, που εδρεύει στη Βιέννη και καταγράφει τους θανάτους δημοσιογράφων από το 1997, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική παραμένουν οι πιο επικίνδυνες περιοχές, αφού εκεί καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι, εκ των οποίων οι 16 στη Συρία.

Στη δεύτερη θέση, στον κατάλογο των 28 χωρών όπου σκοτώθηκαν δημοσιογράφοι ενώ έκαναν τη δουλειά τους έρχονται το Ιράκ και οι Φιλιππίνες, με 13 θανάτους. Ακολουθούν η Ινδία (11), το Πακιστάν (9), η Σομαλία (8) και η Βραζιλία (6).

"Αν εξαιρέσουμε τις χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, ελάχιστες χώρες όπου έχουν σκοτωθεί δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς για να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια", τονίζει το IPI στην ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, το Ιράκ και οι Φιλιππίνες κατέχουν τα πρωτεία των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους: το 2006 είχαν αναφερθεί 46 θάνατοι δημοσιογράφων στο Ιράκ και το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τις Φιλιππίνες, με 38 θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...