Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τροπολογία για τον φόρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων

Για το 2015 μετατίθεται η ισχύς του νόμου

Παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο το δικαίωμα των τηλεοπτικών σταθμών να μην καταβάλλουν ειδικό φόρο ύψους 20% επί των διαφημίσεων που προβάλλονται από την τηλεόραση σύμφωνα με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Ο συγκεκριμένος φόρος θεσπίστηκε με νόμο του 2010 αλλά δεν εισπράχθηκε ποτέ αφού η έναρξη ισχύος του νόμου μετατίθετο συνεχώς με καταληκτική ημερομηνία τελευταία διορία την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η παράταση καταβολής του ειδικού φόρου για έναν ακόμα χρόνο είναι επιτακτική γιατί: «Η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων και δη τόσο των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία: «Οι λόγοι που επέβαλλαν τη μετάθεση της έναρξης ισχύος του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει, αντίθετα επιτείνονται διαρκώ με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογή της από την 1.1.2014 να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών με κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Πάντως, ενδιαφέρον έχει η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του Κράτους από την οποία προκύπτει ότι τα έσοδα είχαν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2014 που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες με συνέπεια τώρα την απώλειά τους αν και δεν καθορίζεται το ακριβές ύψος.

Σύμφωνα με την Έκθεση η απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...