Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Βουλή σε ρόλο …πλυντηρίου

Του Χρήστου Γιαννούλη*

Δεν πιστεύω ότι έχει ξανασυμβεί σε ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Με τροπολογία-σκιά, μόλις τριών σειρών, στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο μεταρρυθμιστής υπουργός Οικονομικών με εντολή του πρωθυπουργού αθωώνει και απαλλάσσει αναδρομικά, και για το μέλλον, από κάθε ποινική και αστική ευθύνη τον διαχειριστή τής υπό εκκαθάριση ΕΡΤ και «καναλάρχη» της ΔΤ κ. Γκίκα Μάναλη. 


Είναι από τις ειδήσεις στα ψιλά γράμματα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι συμβαίνουν. Στη χώρα του Ακη, του Μαντέλη και των άλλων παιδιών, η ελληνική Βουλή και οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καλούνται να ψηφίσουν σε άσχετο νομοσχέδιο μία τροπολογία τριών σειρών, όπου ένας κυβερνητικός αξιωματούχος απαλλάσσεται κάθε ποινικής και αστικής ευθύνης για αποφάσεις, παραλείψεις ή ανορθόδοξες πρακτικές που ακόμη δεν έχει ελέγξει ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε η Δικαιοσύνη.

Αν αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό δείγμα φαυλότητας και αντιδημοκρατικής εκτροπής ή υποβάθμισης του Κοινοβουλίου σε πλυντήριο πιθανής ανομίας, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρηθεί. Πάντως σίγουρα δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Την ώρα μάλιστα που υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και σκοτεινές διαδικασίες διαχείρισης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του αποθεματικού της πρώην ΕΡΤ και της πλήρως κρατικοχορηγούμενης Δ.Τ., ο διαχειριστής της οποίας αθωώνεται ό,τι και αν γίνει, ό,τι και αν πούνε η Βουλή ή τα δικαστήρια.

Κάνω έκκληση στην ατομική αξιοπρέπεια των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ας βάλουν φρένο στον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και του ρόλου τους σε αυτή την απρέπεια. Αν απαλλάξουν τον κ. Μάναλη από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη χωρίς να υπάρχει έλεγχος της Βουλής και της Δικαιοσύνης και σε λίγο καιρό καταλογιστούν ευθύνες ή εντοπιστεί κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος, θα είναι συνένοχοι. Δεν θα τους απαλλάσσει το επιχείρημα, ψηφίσαμε με βαριά καρδιά για να σώσουμε τη χώρα. Θα ψηφίσουν με πλήρη συνείδηση ότι αθωώνουν προκαταβολικά έναν πιθανά ένοχο. Και αυτό δεν αλλάζει με μετάνοιες στον αυτοσυγχωρητικό καθρέφτη της κομματικής αποστολής.

* Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΤ3

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...