Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Πεδίο θανάτου» για τους δημοσιογράφους η Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή το 2013 με 29 θανάτους να έχουν καταγραφεί μόνο στη Συρία, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).


«Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός θανάτων στη Συρία δεν περιγράφει την πλήρη εικόνα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν εκεί οι δημοσιογράφοι», αναφέρει η οργάνωση και προσθέτει ότι η Συρία παραμένει το «μεγαλύτερο πεδίο θανάτου» για τους δημοσιογράφους από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος.

Η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη φετινή χρονιά 60 δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Συρία «κυρίως από ομάδες ανταρτών» και οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται κατά την εκπνοή του χρόνου.

Η CPJ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι ο αριθμός των 70 νεκρών δημοσιογράφων το 2013 είναι μικρότερος από τους 74 που ήταν το 2012. Η οργάνωση εξακολουθεί να ερευνά τις συνθήκες θανάτου άλλων 25 δημοσιογράφων αυτή τη χρονιά.

"Η Μέση Ανατολή υπήρξε πεδίο θανάτου για τους δημοσιογράφους» το 2013, δήλωσε ο υποδιευθυντής της CPJ Ρόμπερτ Μαχόνι.

"Ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους έχει μειωθεί σε ορισμένες χώρες, ο εμφύλιος στη Συρία και η κλιμάκωση των επεισοδίων θρησκευτικής βίας στο Ιράκ έχουν προκαλέσει ανησυχητικές απώλειες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικρατήσει όλων των κυβερνήσεων και των ένοπλων οργανώσεων για να σεβαστούν το καθεστώς αμάχου των δημοσιογράφων και να παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας στο Ιράκ φέτος, εννέα από αυτούς δολοφονήθηκαν.

Έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων βίας στην Αίγυπτο--τρεις εκ των οποίων μέσα στην ίδια ημέρα στις 14 Αυγούστου--ενώ κάλυπταν τις διαμαρτυρίες οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράκ και η Αίγυπτος εκτόπισαν το Πακιστάν και τη Σομαλία, που ήταν η δεύτερη και η τρίτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων το 2012.

Η CPJ επιβεβαίωσε πέντε θανάτους στο Πακιστάν και τέσσερις στη Σομαλία το 2013.

Τρεις ντόπιοι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στη Βραζιλία το 2013 έχοντας κάνει ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά στη χώρα. Στο Μεξικό, για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, η CPJ αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει θανάτους δημοσιογράφων που να συνδέονται με την εργασία τους μέσα στο 2013.

Οι συγκρούσεις στο Μαλί στοίχισαν τη ζωή δύο γάλλων δημοσιογράφων--της Γκιζλέν Ντιπόν και του Κλοντ Βεριόν--του Radio France Internationale.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...