Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Μέσα στην κρίση γεννάμε ιδέες – Απονεμήθηκαν τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, όχι μόνο οικονομικής- η δημοσιογραφία δοκιμάζεται και κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε. Γι' αυτό η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων Μπότση, η 30η, που πραγματοποιήθηκε σήμερα είχε ιδιαίτερη σημασία.


«Το Ίδρυμα Μπότση βραβεύει κάθε χρόνο τους δημοσιογράφους, τα έντυπα, τα μέσα ενημέρωσης που σέβονται το δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση» τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Καραγιάννης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Αυτήν τη σκληρή περίοδο που δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός και η χώρα μας, υψώσατε αυστηρό λόγο απέναντι στις παράλογες και εξοντωτικές απαιτήσεις των ξένων δανειστών και ο λόγος αυτός ανύψωσε το ηθικό και έδωσε ελπίδα στους Έλληνες», όπως μεταδίδει η Κωνσταντίνα Μίχα για το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, υπογράμμισε: «Είμαστε στην εποχή της κρίσης, είναι η δημοσιογραφία, τα μέσα ενημέρωσης στην εποχή της κρίσης. Πρόκειται για μια δύσκολη εποχή. Η κρίση, όμως, μπορεί και πρέπει να είναι ευκαιρία». Σημείωσε επίσης, πως «πρέπει να θυμόμαστε και μερικά λάθη, όπως τη φούσκα που δημιουργήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης». «Πρέπει να βρούμε λύσεις. Πρέπει μέσα από την κρίση να γεννήσουμε ιδέες. Πρέπει να επιμείνουμε στις αρχές, στη δεοντολογία, στις διαχρονικές αξίες της δημοσιογραφίας. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες μορφές. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να δώσουν λύσεις. Στόχος είναι η αναβάθμιση της θέσης του δημοσιογράφου» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει τα πρόσωπα να ξαναδώσουν αξία στη θέση».

Στις δύσκολες και τραγικές στιγμές που ζει ο δημοσιογραφικός κλάδος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου επισήμανε ότι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους δικαίωσαν, τη χρονιά που φεύγει, τον ρόλο και την αποστολή τους.

Τα τέσσερα βραβεία του Ιδρύματος απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια:

Στη Ρένα Κουβελιώτη, που εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», για τα αποκαλυπτικά και αποκλειστικά ρεπορτάζ στη διάρκεια τους έτους.

Στον Ανδρέα Παναγόπουλο, για την επιστημονική του έρευνα σχετικά με τη διαδικτυακή ειδησεογραφία στην Ελλάδα. Δημοσιογραφεί στο Αθηναϊκό– Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον ΑΝΤ1.

Στον Κώστα Αργυρό, για την προσέγγιση στην παρουσίαση της «Ευρώπης των 27» με σειρά τηλεοπτικών εκπομπών.

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ- Θ για το σύνολο της πολιτιστικής δράσης του, ως φορέας, αλλά και ως προσφορά των δημοσιογράφων. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ- Θ, Μάκης Βοϊτσίδης.

Από τα ειδικά βραβεία:

Τα βραβεία Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ, με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων, απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το βραβείο «Γιάννης Φάτσης» δόθηκε στην Πηνελόπη Γκάλιου, για την πληρότητα κάλυψης του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής, στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και στον διαδικτυακό τόπο skai.gr, ενώ το βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης» δόθηκε στην Αντιγόνη Πανέλλη, για την αντικειμενική κάλυψη, επί δέκα χρόνια, των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή- ανάλυση θεμάτων της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα βραβεία Οικονομικού Ρεπορτάζ, με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, απονεμήθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΑ, Παύλο Θωμόγλου στους Γιώργο Πουλερέ, για την αναλυτική καταγραφή της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στη Χριστίνα Κοψίνη, για το πλήρες ρεπορτάζ και την αρθρογραφία σε επίκαιρα οικονομικά, εργασιακά και οικονομικοκοινωνικά θέματα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Το βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χορηγό τον δήμο Αθηναίων, απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, στον Άρη Χατζηγεωργίου που καλύπτει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης», με χορηγό την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, στον Ευάγγελο Σπύρου, για την έκδοση δύο περιοδικών με θέματα ασφαλιστικά και τραπεζικά, καθώς και των εφημερίδων «NEXTDEAL» και «Παιδικός Σταθμός για Γονείς».

Τιμητικές διακρίσεις πήραν ο Βασίλης Σκουντής, για την επί σειρά ετών πορεία του και τη μεγάλη συμβολή του στο Αθλητικό Ρεπορτάζ, ο οποίος εργάζεται στην εφημερίδα «Goal News», στον «OTE.TV», στο «Sentra FM» και στην «gazzeta Gr», καθώς και στον Σωτήρη Ξενάκη, για την εν γένει πολύχρονη παρουσία του στον χώρο της τηλεόρασης ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων και εκπομπών. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ FM», στο «KONTRA CHANNEL» και στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Τιμητικές διακρίσεις πήραν επίσης, ο Σπύρος Αβαρκιώτης, για την επί 21 έτη προσφορά του ως προέδρου του Ιδρύματος «Αθανασίου Βασ. Μπότση», ο Γεώργιος Αναστασόπουλος, για τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία, στην πολιτική και στη διπλωματία, ο Γεώργιος Γιαννήλος, για την επί 40 χρόνια ευδόκιμη υπηρεσία του ως συντάκτη και αρχισυντάκτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Κική Σεγδίτσα, για τη μεγάλη και ιδιαίτερη δημοσιογραφική πορεία της στο ελεύθερο και πολιτιστικό ρεπορτάζ σε εφημερίδες, ενώ υπήρξε κριτικός κινηματογράφου στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, είναι συγγραφέας και σεναριογράφος, καθώς και στον Ζάχο Χατζηφωτίου για την εν γένει δημοσιογραφική σταδιοδρομία του.

Τέλος, ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», για το πολύπλευρο κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...