Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΕΣΥ: Εκδικούνται τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αγνοούν τον Πρωθυπουργό‏

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαγράψει τον εργασιακό βίο πολλών εργαζομένων της ΕΡΤ, αποφασίζοντας να καταβάλει –όπως δηλώνεται-, λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και με τουλάχιστον τετράμηνη καθυστέρηση, την τρίτη δόση της αποζημίωσης απόλυσης μόνο σε όσους εργαζομένους είχαν προσληφθεί εξ αρχής με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία «όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα», αλλά και την έγγραφη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψή σύμφωνα με την οποία οι όποιες αποζημιώσεις θα υπολογίζονταν με βάση το συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας των εργαζομένων.

Είναι, ασφαλώς, γνωστό στους κρατούντες, ότι η ΕΡΤ συστηματικά χρησιμοποιούσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις συμβάσεις έργου και τις συμβάσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών προκειμένου να επιτελέσει την αποστολή της, μολονότι και οι εργαζόμενοι αυτοί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παρείχαν την εργασία τους υπό συνθήκες νομικής εργασιακής εξάρτησης και η προϋπηρεσία τους αυτή πράγματι έχει αναγνωρισθεί όταν εντάχτηκαν στο τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ. Σημαντικός αριθμός εργαζομένων δούλευε για χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου κατά προφανή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας .

Η τακτική αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία την εκδικητική απάντηση της Κυβέρνησης επειδή δεν γίνεται αποδεκτή η πραξικοπηματική κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και με αυταπάρνηση συνεχίζουν οι απολυμένοι να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους και με την αλληλεγγύη εκατομμυρίων πολιτών.

Μέχρι σήμερα, εξάλλου, οφείλονται στους εργαζομένους δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα, υπερωρίες, νυκτερινά, για τα οποία κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα καταβληθούν. Η Κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει με κάθε τρόπο την προσήλωσή της στην απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, όχι μόνο αποστερεί χιλιάδες εργαζομένους από τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους –και δη ημέρες εορτών και αυξημένων αναγκών– αλλά και παραβιάζει ευθέως το νόμο, και μάλιστα τον ποινικό, καθώς η μη καταβολή δεδουλευμένων ή άλλης αμοιβής και η μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, να συμμορφωθούν, έστω και με καθυστέρηση, στο νόμο και να καταβάλουν άμεσα τις οφειλόμενες δόσεις της αποζημίωσης απόλυσης σε όλους τους εργαζομένους ανεξαιρέτως βάσει του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...