Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Σαουδική Αραβία: Μπλόγκερ καταδικάστηκε σε θάνατο για προσβολή του Ισλάμ


Το μεγαλύτερο σάλο προκάλεσαν τα κείμενά του που έκαναν αναφορά στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου - Το ανώτερο δικαστήριο τον έκρινε πρόσφατα ένοχο για αποστασία

O Raif Badawi, blogger στη Σαουδική Αραβία, που είχε αρχικά τον Ιούλιο καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης επτά ετών και 600 χτυπήματα με μαστίγιο, καταδικάστηκε, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το CNN, σε θάνατο.  


Συγκεκριμένα, ο Badawi κρίθηκε ένοχος για προσβολή του Ισλάμ μέσω της ιστοσελίδας του και των σχολίων που έκανε σε εμφάνισή του στην τηλεόραση. Το μεγαλύτερο σάλο είχαν προκαλέσει τα σχόλια του και τα κείμενά του που έκαναν αναφορά στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προτρέποντας στον εορτασμό της αλλά και τα σχόλια του για την αυστηρότητα της θρησκευτικής αστυνομίας.  

Εξάλλου, το ανώτερο δικαστήριο τον έκρινε πρόσφατα ένοχο για αποστασία (εγκατάλειψη της θρησκευτικής πίστης του) και τον δικάζει με αυτή τη κατηγορία κατόπιν επιμονής του ανώτερου εισαγγελέα. Η αποστασία τιμωρείται με θάνατο και θεωρείται ως η μεγαλύτερη βλασφημία στο Ισλάμ ενώ παραδοσιακά απαιτεί φυλάκιση του κατηγορούμενου που αλλαξοπίστησε έως ότου επανέλθει ή αλλιώς θάνατο.  

Αξίζει να αναφερθεί τι δήλωσε η σύζυγός του Raif στο CNN: «Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Περίμενα ότι ίσως θα μπορούσαν να μειώσουν την ποινή, αλλά αυτό είναι αδιανόητο να συμβαίνει για έναν ιστοχώρο".  

Τέλος, ο Raif, ο οποίος είναι και πατέρας τριών παιδιών, βρίσκεται στη φυλακή από τις 17 Ιουνίου του 2012 και σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία υποστηρίζει την απελευθέρωσή του, θεωρείται κρατούμενος συνείδησης και γίνεται έκκληση από το ευρύ κοινό να απαιτήσει την απελευθέρωση του. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως πρόκειται για μια πρωτοφανούς σκληρότητας ποινή και αντιμετώπιση, που σκοπό έχει τον εκφοβισμό των φιλελεύθερων και των ακτιβιστών που θέτουν σε δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Σαουδάραβες στην καθημερινή τους ζωή και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...