Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσία: Πρόστιμο 25.000 ευρώ σε δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης

Η Ζόγια Σβετόβα αποκάλυψε ότι ένας δικαστής της Μόσχας «εμπνεύστηκε» από την εργασία ενός άλλου δικαστή για να γράψει τη διατριβή του, χωρίς να τον επικαλεστεί στις παραπομπές του


Μία από τις πιο γνωστές Ρωσίδες δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης, η Ζόγια Σβετόβα, και η εβδομαδιαία εφημερίδα της The New Times καταδικάσθηκαν σήμερα να καταβάλουν πρόστιμο λίγο μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ρουβλιών (περίπου 25.000 ευρώ) καθώς καταδικάστηκαν για την κατηγορία της «δυσφήμησης» δύο δικαστών.


Δημοσιεύοντας πληροφορίες που είχε αντλήσει από έναν ιστότοπο που εξειδικεύεται σε καταγγελίες λογοκλοπής και απάτης σε πανεπιστημιακές διατριβές, η Σβετόβα αποκάλυψε σε άρθρο της ότι ένας δικαστής της Μόσχας, ο Ντμίτρι Γκορντεγιούκ, «εμπνεύστηκε» σε μεγάλο βαθμό από την εργασία ενός άλλου δικαστή για να γράψει τη διατριβή του, χωρίς γενικά να τον επικαλεστεί στις παραπομπές του, παράλειψη που αποτελεί πολύ σοβαρό σφάλμα.

Ο ιστότοπος Dissernet, ο οποίος έχει ήδη αποκαλύψει τις περιπτώσεις πολλών πολιτικών προσώπων των οποίων οι πανεπιστημιακές εργασίες με δόλο επαναλαμβάνουν –χωρίς να τις επικαλούνται–εργασίες άλλων, παρατήρησε ότι η μισή από τη διατριβή του δικαστή αποτελεί λίγο ως πολύ αντιγραφή ενός άλλου έργου.

Ο δικαστής τον οποίο καταγγέλλει ο ιστότοπος, ο Ντμίτρι Γκορντεγιούκ, είναι ένας από εκείνους που ανέλαβαν την υπόθεση των διαδηλωτών που καταδικάσθηκαν για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Μόσχα το 2012.

Το όνομά του βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» που έχει καταρτίσει η αντιπολίτευση και περιλαμβάνει δικαστές, εισαγγελείς και ανακριτές τους οποίους κατηγορεί ότι προβαίνουν σε διώξεις πολιτικού χαρακτήρα, υπό τις εντολές του Κρεμλίνου.

Η εφημερίδα New Times καταδικάσθηκε να πληρώσει 1 εκατομμύριο ρούβλια και η δημοσιογράφος 100.000 ρούβλια.

Σήμερα ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση αρνήθηκε να ακούσει τις καταθέσεις μαρτύρων υπερασπίσεως οι οποίοι εξειδικεύονται στη σύγκριση κειμένων με στόχο τον εντοπισμό της απάτης και δεν έκρινε καλό να ενταχθούν στη δικογραφία τα κείμενα των εργασιών των δύο δικαστών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...