Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Στη ΝΕΡΙΤ τα Μουσικά Σύνολα

70+40 μουσικοί θα προσληφθούν μέχρι τον Μάιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου


Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ / enet.gr

Σε θρίλερ με αίσια έκβαση φαίνεται πως καταλήγει η υπόθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Αφού στο τσακ απετράπη το ενδεχόμενο να μην έχουν καμία (!) θέση στη νέα Δημόσια Τηλεόραση, και έπειτα από δύο παρ' ολίγον παραιτήσεις του Λουκά Καρυτινού (γνωστός αρχιμουσικός της Λυρικής και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα), το Συμβούλιο ψήφισε τελικά την πρόταση του Δ.Σ. για το οργανόγραμμα της νέας δημόσιας τηλεόρασης που περιλαμβάνει τα Μουσικά Σύνολα.


Αποφασίστηκε η προκήρυξη μιας θέσης διευθυντή/μάνατζερ των Μουσικών Συνόλων, ο οποίος θα προβεί στην πρόσληψη καλλιτεχνικού υπευθύνου. Με το άνοιγμα της νέας δημόσιας τηλεόρασης θα προσληφθούν 70 μουσικοί που θα συγκροτήσουν Συμφωνική Ορχήστρα, ενώ προβλέπεται πως τον Μάιο θα είναι στη διάθεση των Συνόλων ακόμα 40 μουσικοί που θα τοποθετηθούν κατά την κρίση του κ. Καρυτινού. Στη μάχη του για τα Μουσικά Σύνολα ο αρχιμουσικός είχε τη στήριξη του μουσικού Ν. Ξανθούλη (μέλος του Δ.Σ.) και του συγγραφέα Χρ. Χωμενίδη (μέλος του Εποπτικού), ενώ στη μεταστροφή (στο παρά πέντε!) του όλου κλίματος υπέρ των Μουσικών Συνόλων συνέβαλε αποφασιστικά ο Θόδωρος Φορτσάκης (πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, κοσμήτορας της Νομικής και πρόεδρος της ΚΟΑ).

Οπως μας είπε ο Λ. Καρυτινός, «με τον Ν. Ξανθούλη σκεφτόμαστε πως οι υπόλοιποι 40 μουσικοί θα πρέπει να κατανεμηθούν ως εξής: οι 30 να συγκροτήσουν μια κουτσουρεμένη Χορωδία και οι 10 μια μικρή ορχήστρα ποικίλης μουσικής. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να υπάρχουν ως τίτλοι και τα τρία σύνολα. Γιατί όλοι ξέρουμε πως άπαξ και απαλειφθούν, τελείωσε...».

Οι συμβάσεις

Οι μουσικοί θα εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Οι συμβάσεις αορίστου είναι πιο επισφαλείς. Αντίθετα, η σύμβαση ορισμένου χρόνου απαιτεί πολύ σοβαρό ρόλο για να διακοπεί». Ναι, αλλά μετά το πέρας της; «Δεν αλλάζεις έτσι έναν μουσικό», μας απαντά ο Λ. Καρυτινός.

Ολα εννοείται πως «θα περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο οργανόγραμμα, που θα προβλέπει από τον ακριβή αριθμό των οργάνων μέχρι το πόσες σοπράνο θα περιλαμβάνουν τα Σύνολα». Εντός των ημερών, μαθαίνουμε, αναμένεται να κατατεθεί ολόκληρο το οργανόγραμμα, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν το συντομότερο οι προθεσμίες του ΑΣΕΠ.

Αρχικός στόχος του κ. Καρυτινού, που ως γνωστόν μπήκε στο Εποπτικό με στόχο τη διάσωση των Συνόλων, ήταν να διασφαλιστούν 200 θέσεις για τα Μουσικά Σύνολα, ώστε να επανδρωθούν σωστά και τα τρία -χωρίς να χρειάζονται εκτάκτους. Είναι όμως προφανές από το παρασκήνιο της όλης ιστορίας πως εδώ ισχύει η ρήση «δίνουμε τη μάχη όπως μπορούμε κι όχι όπως θέλουμε».

Το «πρώτο χαστούκι» για τα Μουσικά Σύνολα προέκυψε όταν έγινε γνωστό πως τελικά τη νέα δημόσια τηλεόραση θα στελέχωναν 600 και όχι 1.100 άτομα. Τότε εκφράστηκε για πρώτη φορά ο προβληματισμός του Δ.Σ. για το κατά πόσον γίνεται στους 600 να «χωράνε» και οι μουσικοί. Ολα έδειχναν πως η διάσωση των Μ.Σ. τελικά θα ναυαγούσε. Ο κ. Καρυτινός τα στύλωσε (σ.σ. το Εποπτικό εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις του Δ.Σ.). «Δεν έχει κανένα νόημα να φτιάξουμε ένα νέο MEGA. Αν κάτι διαφοροποιεί τη δημόσια τηλεόραση είναι τα Μουσικά Σύνολα και το Τρίτο Πρόγραμμα», ήταν η πάγια θέση του.

Στο οργανόγραμμα

Οι τόνοι ανέβηκαν και αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί το θέμα. Κι όμως στα χέρια του Εποπτικού φτάνει προς έγκριση ένα οργανόγραμμα όπου τα Μουσικά Σύνολα λάμπουν... διά της απουσίας τους. Ο κ. Καρυτινός απειλεί με παραίτηση και τελικά ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Προκοπάκης, ορθώς αποφασίζει να εντάξει τα Μ.Σ. -τα οποία μάλιστα φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στο εξώφυλλο του νέου οργανογράμματος.

Λίγες μέρες αργότερα, το οργανόγραμμα αποστέλλεται στα μέλη του Εποπτικού προς έγκριση. Ομως, έκπληξη: προβλέπει πως λόγω του περιορισμένου αριθμού των 600 ατόμων, σε πρώτη φάση θα ιδρυθεί μόνο μια ολιγομελής ορχήστρα 20 ατόμων ποικίλης μουσικής, «κι ύστερα βλέπουμε».

Ο κ. Καρυτινός, θορυβημένος, απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και του Εποπτικού, απειλεί και πάλι με παραίτηση και ζητά να μην ψηφίσει κανείς αυτή την πρόταση, διαφορετικά «θα έχει συμβάλει στην κατάργηση των Μ.Σ». Ακολουθεί αναστάτωση, το θέμα παγώνει ξανά. Και τελικά, επιτέλους ξεμπλοκάρει...

Και για να ολοκληρώσουμε σε γιορτινά αισιόδοξο πνεύμα, μεταφέρουμε ακόμα μία είδηση, που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φίλους της κλασικής μουσικής: «Πάρθηκε η απόφαση πως το πρώτο πράγμα που θα εκπέμψει η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι το Τρίτο Πρόγραμμα». Ας ελπίσουμε όλοι πως δεν θα αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή... Αλλα, στ' αλήθεια τώρα, ποιο συμβούλιο θα θελήσει να συνδέσει τη θητεία του με την ταφόπλακα των Μουσικών Συνόλων και του Τρίτου Προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...