Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

2013: Άλλη μία μαύρη χρονιά για τους δημοσιογράφους με δολοφονίες και φυλακίσεις

Με τη σύρραξη στη Συρία σε πλήρη κλιμάκωση και τον αριθμό ρεκόρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία, το 2013 τελειώνει με μαύρο απολογισμό για τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων τους αριθμούς.


Το 2013, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, 52 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, έναντι 73 το 2012.


Με τον εμφύλιο πόλεμο να μαίνεται, κατά τη διάρκεια του οποίου 126.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο 2011, η Συρία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, 21 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει. Εξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο, πέντε στο Πακιστάν, τέσσερις στη Σομαλία, τρεις στη Βραζιλία, τρεις στο Ιράκ και δύο στο Μαλί και την Ρωσία.

Ενας δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε καθεμία από τις ακόλουθες χώρες αυτή τη χρονιά: Τουρκία, Μπανγκλαντές, Κολομβία, Φιλιππίνες, Ινδία και Λιβύη. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους και ακολουθεί το Ιράν και η Κίνα. Στις τρεις αυτές χώρες βρίσκεται το ήμισυ των 211 δημοσιογράφων που κρατούνταν το 2013. "Η φυλάκιση δημοσιογράφων είναι το σύμβολο της μη ανεκτικής και κατασταλτικής κοινωνίας", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Τζόελ Σάιμον.

Στο Βιετνάμ, ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων πέρασε από τους 14 το 2012, στους 18 σήμερα, στο πλαίσιο της δίωξης των μπλόγκερς. "Είναι ανησυχητικό να βλέπει κανείς τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων στο Βιετνάμ και την Αίγυπτο να αυξάνεται", δήλωσε ο Τζόελ Σάιμον. "Αλλά είναι πραγματικά σοκαριστικό η Τουρκία να είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους για δεύτερη συνεχή χρονιά".

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στη Συρία πέρασε από 15 την περασμένη χρονιά σε 13 το 2013. Περί τους 30 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από την έναρξη του πολέμου, ανάμεσά τους οι Αμερικανοί Οστιν Τάις και Τζέιμς Φόλεϊ και οι Γάλλοι Ντιντιέ Φρανσουά. Εντουάρ Ελιάς, Νικολά Χενέν και Πιέρ Τορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...