Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ουκρανία: Ξυλοδαρμός δημοσιογράφου που είχε επικρίνει τον Γιανουκόβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την επίθεση που δέχτηκε μια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια στην Ουκρανία η οποία έχει επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το περιβάλλον του.


Η Τετιάνα Τσορνόβιλ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα που δημοσιεύει πολύ επικριτικά άρθρα για τον πρόεδρο, ξυλοκοπήθηκε άγρια τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από δύο άγνωστους άνδρες που την ανάγκασαν να σταματήσει ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό της στα προάστια του Κιέβου.


Η Τσορνόβιλ φέρει πολλαπλά τραύματα, κάταγμα στη μύτη και έχει υποστεί διάσειση, σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες της και μια συνέντευξη που έδωσε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Ένας άλλος φιλοευρωπαίος ακτιβιστής, ο Ντμίτρο Πίλιπετς, δέχτηκε επίθεση στο Χάρκοβο από άγνωστα άτομα που τον τραυμάτισαν με μαχαίρι.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο καταδίκασε τις επιθέσεις ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τα περιστατικά αυτά, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας –της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο–, ανέφερε ότι “πρέπει να σταματήσει ο εκφοβισμός και η βία σε βάρος των ακτιβιστών”.

Από την πλευρά τους οι ουκρανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τις επιθέσεις αυτές “προβοκάτσια” που έχει ως στόχο να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Πτσόνκα να ερευνήσουν την επίθεση σε βάρος της δημοσιογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...