Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΕΣΥ: “Φίμωσαν” την ΕΡΤ επειδή δεν άντεχαν τον πλουραλισμό


Ανακοίνωση υπέρ των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.


Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο αιφνίδιος θάνατος της ΕΡΤ αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θυσιάστηκαν 2.500 εργαζόμενοι «ως ιφιγένειες», από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προκειμένου να καλυφθεί το πλάνο των απολύσεων στο Δημόσιο, που απαιτούσε η Τρόικα. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση «φίμωσε» τη δημόσια ραδιοτηλεόραση γιατί δεν άντεχε τον πλουραλισμό.

Έβγαλε στον αέρα ένα μόρφωμα που βρίθει παρατυπιών.

Με διαγωνισμούς που έγιναν κουρελόχαρτο. Με λίστες επιτυχόντων που δεν τηρήθηκαν. Με εργαζόμενους που αρχικά εργάστηκαν με «μαύρη» εργασία. Με εργαζόμενους που παραμένουν ανασφάλιστοι.

Mε πρόγραμμα που δεν βγαίνει στον «αέρα» γιατί οι συμβάσεις έληξαν και επιχειρούν, παρακάμπτοντας το νόμο περί ΑΣΕΠ, να προχωρήσουν σε ανανέωσή τους έως και 10 μήνες.

Παιγνίδια στο Κοινοβούλιο και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μπήκε «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Για επικοινωνιακούς λόγους αρνήθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν την επικύρωση ή την απόρριψη της ΠΝΠ στη Βουλή. Αντ’ αυτού με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, επιχειρούν να επικυρώσουν τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ.

Ομολογούν δημοσίως την αποτυχία τους –εσκεμμένη ή από αδυναμία– ότι η ΝΕΡΙΤ που υποσχέθηκαν θα αργήσει πολύ.

Μέσω της τροπολογίας παραδέχονται ότι η ΝΕΡΙΤ θα καθυστερήσει τουλάχιστον για δέκα μήνες. Να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός, Παντελής Καψής, ισχυριζόταν ότι η ΝΕΡΙΤ θα βγει στον αέρα εντός του 2013.

Παρατείνοντας, με την τροπολογία τις δίμηνες συμβάσεις εργασίας στην ΔΤ έως και 10 μήνες, ουσιαστικά παρατείνουν τη λειτουργία του παράνομου μορφώματος που λέγεται ΔΤ, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα στις αρχές του 2014. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται πανικόβλητοι για την ανεπάρκειά τους στην κάλυψη της διοργάνωσης.

Η ΠΟΕΣΥ εκφράζοντας τη βούληση σύσσωμου του δημοσιογραφικού κόσμου όπως εκφράστηκε ομόφωνα στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (12/10) και μαζί με την καθολική συμπαράσταση της Διεθνούς Δημοσιογραφικής Κοινότητας, καταδικάζει το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται Δημόσια Τηλεόραση.

• Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συνέχιση της λειτουργίας του πλήρους ενημερωτικού προγράμματος της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και περιφερειακών ραδιοφώνων, που βγαίνουν στον αέρα με την αξιοθαύμαστη επιμονή και θυσία, δημοσιογράφων και τεχνικών, που προσφέρουν εθελοντική εργασία.

• Στηρίζουμε οικονομικά τη λειτουργία αυτού του εγχειρήματος σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ.

• Στηρίζουμε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιφέρεια από τις Ενώσεις-μέλη μας.

• Ζητούμε από την αρμόδια επιτροπή των Δημόσιων Μέσων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, να έρθει στην Ελλάδα και να συνεδριάσει στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

• Αποστέλλουμε επιστολή προς την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούμε να συζητηθεί, παρουσία δημοσιογράφων της ΕΡΤ, το λουκέτο στην ΕΡΤ.

• Ετοιμάζουμε τηλεοπτικό μήνυμα στήριξης της ΕΡΤ.

• Υπενθυμίζουμε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων των απολυμένων της ΕΡΤ αποτελεί λόγο ακύρωσης των απολύσεων.

• Η κυβερνητική απόφαση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, πέραν των υπολοίπων, επιβαρύνει δραματικά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων των ΜΜΕ, τα οποία επωμίζονται –και ορθώς– την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας στους συναδέλφους, που απολύθηκαν εν μια νυκτί.

Δεδομένου ότι η ΕΡΤ ως φορέας του Δημοσίου ουδέποτε κατέβαλε εισφορές στο Δημόσιο για τον κλάδο της ανεργίας, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο ουδέποτε χρηματοδότησε τα ταμεία των ΜΜΕ, έστω και με ένα ευρώ, είναι πρόδηλο, ότι η νέα «μαύρη» τρύπα των Ταμείων μας πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...