Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ονομαστική ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές άδειες ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ερχόμενη Τρίτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια


Ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 18 που αφορά τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι “μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31 Αυγούστου του 2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους”.

Απαντώντας στα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης (πλην της Δημοκρατικής Αριστεράς), οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να στηρίζει ένα “διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα”, χαρίζοντας τηλεοπτικές συχνότητες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για “κακόπιστα σχόλια” και χαρακτήρισε αναγκαία τη ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη μετάβαση των καναλιών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

“Η ρύθμιση είναι προσωρινή, για να μην μείνουν χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο οι περιοχές της επαρχίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδειοδότηση. Η διαδικασία της αδειοδότησης θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος”, δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου, ενώ σημείωσε ότι προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία τους είναι η συμμετοχή τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. “Είναι αυτονόητο ότι όσοι δεν υποβάλουν αίτηση δεν θα λειτουργήσουν. Είναι αυστηρά προσδιορισμένη η ισχύς του νόμου για τον χρόνο λειτουργίας τους, μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού”, τόνισε.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ώστε να λυθεί το πρόβλημα συγκρότησης του νέου ΕΣΡ, τα μέλη του οποίου πρέπει να έχουν τη στήριξη των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για την ψηφιακή συχνότητα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς έχει εξασφαλισμένο φάσμα και είναι εκτός της διαδικασίας των ιδιωτικών καναλιών.

“Με αυτή την πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση εκθέτει και τον εαυτό της και τον πολιτικό κόσμο. Η διαπλοκή καλά κρατεί. Στόχος της είναι να στηρίξει ένα διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα, χαρίζοντας τηλεοπτικές συχνότητες σε επιχειρηματίες που οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, επέμεινε στο να απαλειφθεί η αναφορά στο άρθρο περί νόμιμης λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, γιατί δεν αναγνωρίζεται έτσι ότι εκπέμπουν παράνομα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι οι συχνότητες που τώρα χαρίζονται ανήκουν στον ελληνικό λαό και εκεί θα επιστρέψουν.

Εξάλλου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με τη διάταξη που διαιωνίζει ένα παράνομο καθεστώς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει τις συχνότητες στους ιδιοκτήτες καναλιών.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η βασική προϋπόθεση για την χορήγηση τηλεοπτικής άδειας είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, και ζήτησε διευκρινίσεις αν η κυβέρνηση θα βάζει ως κριτήριο την οικονομική τους κατάσταση σε αυτούς που θα πάρουν μεταβατική ψηφιακή άδεια.

“Είναι ένας επιπλέον λόγος που χρειαζόμαστε το ΕΣΡ, γιατί ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή εγκρίνουν τις προϋποθέσεις. Το ΕΣΡ θα τις εγκρίνει, γι αυτό και όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τις συχνότητες, γιατί είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας”, σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Τη σχετική ρύθμιση στήριξαν οι βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, της οποίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι θα συναινέσει στην ψήφισή της παρά τις επιφυλάξεις που έχει το κόμμα του, καθώς δεν δίνεται οριστική λύση, αλλά αντίθετα διαιωνίζεται το παράνομο καθεστώς που επικρατεί χρόνια με τις συχνότητες των καναλιών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...