Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Κανόνες για την τήρηση της δεοντολογίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προτείνει ο Κάμερον


Τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας (οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι- Δημοκράτες) συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα σχέδιο για τη ρύθμιση των κανόνων λειτουργίας των εφημερίδων της χώρας, αλλά η πρόταση - την οποία ανέλαβε να κάνει η κυβέρνηση Κάμερον - αντιμετώπισε έντονη κριτική από τον ίδιο τον Τύπο και αμφιβολίες για το μέλλον της. 

Σύμφωνα με όσα αναγράφει η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times λόγω των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα για την ελευθερία του Τύπου στη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον θέλει οι εφημερίδες να συμφωνήσουν εθελοντικά να διέπονται από μια νέα ρυθμιστική αρχή και από κανόνες σε θέματα δεοντολογίας, και πρότεινε κάποια κίνητρα για να κερδίσει τη συνεργασία τους.

Η καθιέρωση αυστηρότερων κανονισμών υπήρξε επακόλουθο του μεγάλου σκανδάλου στο χώρο του βρετανικού Τύπου που προέκυψε το 2011 με παράνομες υποκλοπές τηλεφώνων και οδήγησε στο κλείσιμο της μεγαλύτερης λαϊκής κυριακιάτικης εφημερίδας, της News of the World, του «μεγιστάνα» στο χώρο του Τύπου Ρόμπερντ Μέρντοχ (έχει στην κατοχή του τίτλους όπως οι Times του Λονδίνου, αλλά και η Sun).

Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε από τα τρία κόμματα την Παρασκευή, η νέα ρυθμιστική αρχή που προτείνεται θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα ύψους μέχρι και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

Ωστόσο οι εκδότες των βρετανικών εφημερίδων υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε ρυθμιστική αρχή που έχει συσταθεί από τους πολιτικούς χρησιμοποιείται πάντα για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...