Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ισραήλ: Στόχος του στρατού οι δημοσιογράφοι

Μετά από ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σφαιρών από καουτσούκ στη διάρκεια επεισοδίων στη Δυτική Όχθη, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ κατηγόρησε την Κυριακή τον ισραηλινό στρατό ότι «στοχεύει σκόπιμα» εναντίον δημοσιογράφων.


Η Ένωση, σε σχετική ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τους ισραηλινούς στρατιώτες ότι στόχευσαν κατευθείαν σε ομάδα φωτογράφων που κάλυπταν τα επεισόδια στην περιοχή Καλάντια, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης.


«Το απόγευμα της Παρασκευής οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον φωτογράφων, μελών της Ένωσης, τη στιγμή που εγκατέλειπαν την Καλάντια. Τα μέλη της 'Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά για να δείξουν ότι αναχωρούσαν από το σημείο αυτό και ακριβώς εκείνη τη στιγμή ερρίφθησαν οι χειροβομβίδες στην πλάτη τους. Όλοι οι φωτογράφοι φορούσαν γιλέκα και κράνη που δήλωναν την ταυτότητά τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν κατευθείαν τους δημοσιογράφους», αναφέρει η Ένωση.

Νωρίτερα, ένας ανεξάρτητος Ιταλός φωτογράφος που κάλυπτε τα ίδια περιστατικά λίγο έλειψε τα πληγεί στο πρόσωπο από σφαίρα.

Ως προς απάντηση σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του, «η σφαίρα από καουτσούκ που έπεσε στη φωτογραφική μηχανή του φωτογράφου, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο των ταραχών, δεν ερρίφθη σκόπιμα εναντίον του».

Κατά τις ταραχές αυτές, «φωτορεπόρτερ εντοπίστηκαν δίπλα και εν μέσω των ταραξιών και ήταν εκτεθειμένοι σε κινδύνους», προσθέτει η ανακοίνωση του στρατού.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου δήλωσε ότι έχει δεχτεί περί τις δέκα καταγγελίες μετά τέτοιου είδους περιστατικά τα τελευταία δύο χρόνια και εξέφρασε λύπη που καμιά σοβαρή έρευνα δεν έχει διεξαχθεί. «Απ' όσα γνωρίζουμε, μόλις δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αγνοήθηκαν».

Τον Φεβρουάριο ισραηλινή διερευνητική επιτροπή αρμόδια για τις παραβιάσεις του νόμου στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «δομικά προβλήματα στη διαδικασία των ερευνών που διεξάγονται από τον στρατό. Η διενέργεια κατάλληλων ερευνών για τις βιαιότητες εναντίον των μέσων ενημέρωσης και η κλήση στρατιωτών να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, θα αποτελούσαν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα για τη διόρθωση αυτού του είδους των προβλημάτων», επισημαίνει η Ένωση Ανταποκριτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...