Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Απώλεια 300-500 εκατ. από το λουκέτο

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο σύνολο

Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα χάσει ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασαν το μεσημέρι της Τρίτης εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ραδιομέγαρο, εκπρόσωποι των εργαζομένων απαρίθμησαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις απολεσθείσες πηγές εσόδων που συνδέονταν με τη λειτουργία της επιχείρησης και αναφέρθηκαν στον κίνδυνο να χαθούν οριστικά ευκαιρίες αξιοποίησης των υλικοτεχνικών υποδομών της.

Όπως τονίστηκε, μέχρι πρότινος η ΕΡΤ εισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία 80 εκατ. ευρώ. Αντί αυτών, το κλείσιμό της δημιουργεί χρέος μεγαλύτερο των 300 εκατ. σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το χρέος, όπως υπολογίζουν οι ίδιοι, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο και ίσως φτάσει το μισό δισ., καθώς θα πρέπει να συνυπολιγιστούν οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων που θα απολυθούν, οι ρήτρες των διεθνών συμβολαίων που δεν θα τηρηθούν, το κόστος ακύρωσης συμφωνιών τηλεοπτικών παραγωγών και άλλες υπηρεσίες που διακόπηκαν (π.χ. κρυπτογραφημένη μετάδοση δεδομένων στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ).

Όλα τα στοιχεία στην συνέντευξη τύπου

«Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και οποιοσδήποτε έωλος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη συνέχεια, δημιουργεί αυτήν τη στιγμή στα κρατικά ταμεία ένα επιπλέον χρέος που ξεπερνά με μέτριους υπολογισμούς τα 300 εκατ. ευρώ και ίσως πλησιάσει και το μισό δισ. ευρώ» τόνισαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων, οι ρήτρες συμβολαίων, η ακύρωση συμφωνιών παραγωγών προγράμματος, τεράστιο κόστος για αποζημιώσεις πάσης φύσεως, με την “ΚΥΑ Κεδίκογλου” μεταφέρονται όλες στο δημόσιο λογιστικό και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό» συμπλήρωσαν, υποστηρίζοντας ότι τα λάθη της αιφνιδιαστικής επιχείρησης κλεισίματος της ΕΡΤ δεν πρόκειται να διορθωθούν.

Είπαν, επίσης, πως θα συνεχίσουν σε καθημερινή, 24ωρη, βάση να προσφέρουν την εργασία τους, παραμένοντας στο Ραδιομέγαρο και περιφρουρώντας τη δημόσια περιουσία. Αντέκρουσαν τον χαρακτηρισμό της «κατάληψης», σημειώνοντας πως η ΕΡΤ είναι ανοιχτή και βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της συνεχώς καλεσμένοι, επισκέπτες, πολίτες, μαθητές και πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλα τα κόμματα.

«Το λάθος και τα συνεχιζόμενα λάθη που ακολούθησαν για να διορθώσουν το πρώτο της 11ης Ιουνίου διορθώνεται με μια κίνηση. Την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και την έναρξη μιας ειλικρινούς και καθαρής συζήτησης για το αύριο της ΕΡΤ» είπαν, ξεκαθαρίζοντας πως η θέση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ παραμένει ισχυρή και αταλάντευτη και καθορίζεται από την κατάργηση της ΠΝΠ και ΚΥΑ που «βάζουν λουκέτο» στην ΕΡΤ, τη μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ και την έναρξη διαλόγου, χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά η μόνη λύση» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του νέου υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή.

«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δεν θα αποχωρήσουμε από το κτίριο και δεν θα υποχωρήσουμε. Έχουμε χρεωμένο εξοπλισμό και δεν πρόκειται να φύγουμε» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Αναφερόμενος σε διαφυγόντα κέρδη της ΕΡΤ, έκανε λόγο για αθλητικά γεγονότα που έχουν πληρωθεί, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η Φόρμουλα 1 και ο τρίτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ως αποτέλεσμα το να μην δοθεί απάντηση σε 650 προτάσεις Ελλήνων παραγωγών και σκηνοθετών για τη νέα τηλεοπτική περίοδο» δήλωσε, από τη μεριά της, η σκηνοθέτης και πρώην διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ, Πανδώρα Μουρίκη, αναλύοντας ζημιές που έχει προκαλέσει η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον κινηματογραφικό χώρο. «Η ΕΡΤ κλείνει και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να κλείσουν και οι επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου, όσες έχουν απομείνει ακόμα» υποστήριξε.

Σε οικονομικές ζημιές, που προκάλεσε η αιφνίδια διακοπή του σήματος ERT World, αναφέρθηκε ο Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης. «Η αιφνίδια και χωρίς προειδοποίηση διακοπή της μετάδοσης δίνει την ευκαιρία σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες να αρνηθούν την καταβολή των χρημάτων, επικαλούμενες τη ζημιά που υπέστησαν οι ίδιες από τη διακοπή των συμβολαίων με τους συνδρομητές τους. Ετήσιες απώλειες για την ΕΡΤ 2.000.000 ευρώ από τις 4/9/12 και εντεύθεν» δήλωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η διάλυση της ΕΡΤ ακυρώνει ουσιαστικά και τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ με ζημιές 9,8 εκατ. ευρώ, αλλά και επιφέρει και την απώλεια των συχνοτήτων στην ψηφιακή τηλεόραση». «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη όχι μόνον οικονομικά, αλλά και γιατί το δημόσιο θα μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και χωρίς δικό του δίκτυο στην ψηφιακή τηλεόραση» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...