Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνελήφθη ύποπτος-κλειδί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

O Ντινκ έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμούς, μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας Agos, στην οποία εργαζόταν - Υπεύθυνη η παραστρατιωτική οργάνωση Εργκένεκον

Ένας βασικός ύποπτος για την έρευνα της δολοφονίας του τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ συνελήφθη σήμερα στην επαρχία της Τραπεζούντας, δίνοντας νέα ώθηση στην υπόθεση που είχε «παγώσει».

Ο Ersin Yolcu συνελήφθη εκ νέου σήμερα, καθώς παλαιότερα ήταν στη φυλακή για την ίδια υπόθεση. Η δίκη θα ξεκινήσει και πάλι τον Σεπτέμβρη.

Ο Yolcu είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και έξι μηνών, όμως απελευθερώθηκε το 2010 καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ήταν μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκένεκον που σκότωσε τον Ντινκ.

Το 2012, μετά από πέντε χρόνια εκδίκασης της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε πως δεν εμπλεκόταν το λεγόμενο «βαθύ κράτος» στην δολοφονία. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις που δείχνουν εμπλοκή και η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί.

O Χραντ Ντινκ έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμούς, μπροστά στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, στην οποία εργαζόταν.

Γύρω από το πτώμα του βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες από σφαίρες, δύο εκ των οποίων τον βρήκαν στο κεφάλι. Η σορός του καλύφθηκε αμέσως από ένα άσπρο σεντόνι.

Την επόμενη της δολοφονίας του, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης μοίρασαν φωτογραφίες ενός άντρα που φερόταν ως ύποπτος για την δολοφονία του. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από τις αρχές, ο άντρας ονομαζόταν Ογκούν Σαμάρ και καταγόταν από την Τραπεζούντα.

Η δολοφονία αποτελούσε μέρος της εφαρμογής σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος από την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκένεκον. Για τη δολοφονία κατηγορείται ένας Τούρκος συνταγματάρχης, με την κατηγορία ότι δεν εξασφάλισε την αναγκαία προστασία στον Ντινκ. Η δίκη του, μαζί με άλλων πέντε στρατιωτικών, ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...