Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εκτενές αφιέρωμα στο θέμα κυβέρνησης-ΕΡΤ στα αμερικανικά ΜΜΕ

Αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν και σήμερα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε εκτενές ρεπορτάζ, κάνει αναφορά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη «μονομερή απόφαση» του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τη «διακοπή λειτουργίας» του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την απόλυση περίπου 2.600 εργαζομένων, όπως σημειώνεται.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το βίντεο -και το live streaming του προγράμματος, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι και καταλαμβάνοντας τα στούντιο της ΕΡΤ, έχει αποσπάσει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων, που πάντα, όμως, την έβλεπαν ως ένα φορέα που χαρακτηρίζεται από κακοδιαχείριση και μεροληπτικές προσλήψεις».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι για μια κυβέρνηση που θέλει να χτίσει την εικόνα μιας χώρας, «όπου όλα βρίσκονται υπό έλεγχο», η κίνηση του κ. Σαμαρά περιείχε «μεγάλο ρίσκο». Ο ίδιος θέλησε, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, να δείξει στους δανειστές ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά τους για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κάτι που εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρεται, δεν έχει γίνει εφικτό.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι η εν λόγω απόφαση φαίνεται ότι αποδυνάμωσε την κυβέρνηση συνεργασίας, και τονίζεται ότι δεν υπήρξε κάποια οριστική συμφωνία από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση της Τετάρτης, ενώ αναμένεται να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ και υπό τον φόβο των αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως υπογραμμίζεται.

Στη διάρκεια των χρόνων, όπως επισημαίνεται, κανείς δεν αρνείται ότι δεν έχουν υπάρξει απολύσεις στην ΕΡΤ, ούτε το γεγονός ότι οι προσλήψεις έχουν γίνει μέσω πελατειακών σχέσεων, γεγονός που προκαλεί το θυμό των περισσοτέρων Ελλήνων. Πριν από την κρίση το δίκτυο τις ΕΡΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, απασχολούσε γύρω στους 100 παρουσιαστές οι οποίοι συνολικά εισέπρατταν 650.000 ευρώ το χρόνο. Ο κ. Σαμαράς τόνισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φορέα στον οποίο επικρατεί η ευνοιοκρατία, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι η Νέα Δημοκρατία εκείνη που ευνόησε τη διαιώνιση της κατάστασης, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, σήμερα Πέμπτη, για τρίτη συνεχή φορά, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκλήθηκε από την ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σε ζητήματα πολιτικών κατευθύνσεων, όπως τονίζεται.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι μετά τη σχεδόν τρίωρη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το αίτημά του για επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας και σε ένδειξη μιας επικείμενης συμφωνίας, δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Η Ελλάδα έπεσε στη δίνη μιας μίνι πολιτικής κρίσης, υποστηρίζεται, όταν ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την άμεση απόλυση περίπου 2.600 εργαζομένων. Η εν λόγω κίνηση, προστίθεται, πυροδότησε μια σειρά απεργιών και διαμαρτυριών από τη μεριά των δημοσιογράφων, αφήνοντας το κοινό της χώρας όχι μόνο με μαύρους δέκτες στα κρατικά κανάλια, αλλά και χωρίς ειδήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι έως τα τέλη του καλοκαιριού θα υπάρξει ένας νέος και εκσυγχρονισμένος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, μικρότερος σε μέγεθος και εκτός λογικής πελατειακών σχέσεων. Εντούτοις, όπως σημειώνεται, οι άλλοι δύο αρχηγοί επιμένουν να παραμείνει ανοικτή η ΕΡΤ μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η διαφωνία σχετικά με την ΕΡΤ, όπως υπογραμμίζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, έρχεται ένα χρόνο μετά τις περσινές εκλογές που ανέδειξαν την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και αναδεικνύει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω ακριβώς της κρίσης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...