Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ εγκαταστάσεων της ΕΤ-3

Να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 24.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, το ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΤ-3 (ΕΡΤ ΑΕ.), έκτασης 760.807 τετραγωνικών μέτρων, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ΠΟΣΠΕΡΤ, και ο πρόεδρός της, Π. Καλφαγιάννης.

Επί του επίμαχου ακινήτου έχει αναγείρει η ΕΡΤ και συντηρεί, με δικές της δαπάνες, κεραίες ραδιοφωνίας και άλλες εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών σημάτων, πομπούς βραχέων σημάτων, κ.λπ. που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ σημειώνει ότι η επίμαχη απόφαση της Διυπουργικής δεν έχει καμιά αιτιολογία για τη μεταβίβαση, χωρίς αντάλλαγμα, του συγκεκριμένου της ΕΡΤ στην Περαία, ούτε όμως αναφέρει κάτι για τη μείωση της περιουσίας του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα επέλθει λόγω της μεταβίβασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, από τη μεταβίβαση αυτού του κτιρίου στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μειωθούν τα εισοδήματα της ΕΡΤ κατά τη διαχειριστική χρήση 2013 κατά 18.130.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, προστίθεται ότι η απόφαση της Διυπουργικής δεν κάνει καμιά αναφορά για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των εγκαταστάσεών του, τα ποσά που έχει καταβάλει η ΕΡΤ για την απόκτηση, βελτίωση, ανάπτυξη και συντήρηση του επίμαχου ακινήτου. Ούτε όμως γίνεται αναφορά σε κάθε είδους τέλη, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου που καταβλήθηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το εν λόγω κτίριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, παραβιάζεται το άρθρο 17 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η Ομοσπονδία, παραβιάζεται και το άρθρο 15 του συνταγματικού χάρτη που προστατεύει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς η μεταβίβαση συνδέεται άρρηκτα με την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ.

Τέλος, σημειώνεται, ότι παραβιάστηκε πλήρως και το άρθρο 20 του Συντάγματος, καθώς πριν τη μεταβίβαση δεν κλήθηκε η ΕΡΤ να παρέχει τις απόψεις της επί της νομιμότητας της μεταβίβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...