Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

EBU: Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτιάξει μια ανεξάρτητη και βιώσιμη ραδιοτηλεόραση

Στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή θέτει η EBU -η Ενωση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Ευρώπης- την τεχνογνωσία της προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας ανεξάρτητος και βιώσιμος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα της 70ης γενικής συνέλευσης της EBU που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, τα μέλη της Ενωσης εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη συνεχιζόμενη «μαύρη οθόνη» και τη σιωπή του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και γι' αυτό το σκοπό ομόφωνα υποστηρίζουν τα εξής:

Η Γενική Συνέλευση της EBU ζητεί την επείγουσα επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα

Επειτα από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, διέταξε την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα το ταχύτερο δυνατόν.

Τα μέλη της EBU καλωσορίζουν την προσωρινή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επαναπροσδιορίζει τον ζωτικό ρόλο ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε μία δημοκρατική κοινωνία. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιτύχει την αποκατάσταση των υπηρεσιών και τα κανάλια της ΕΡΤ παραμένουν με «μαύρο» και σιωπηρά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Παρόλα αυτά, για να το επιτύχει, ακολουθώντας ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, χρειάζεται χρόνος.

Η EBU ζητά ομόφωνα να αναληφθεί επειγόντως δράση για την άμεση λειτουργία προσωρινών υπηρεσιών και να αποκαταστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και του προσωπικού.

Η EBU προσφέρει την τεχνογνωσία της προς την ελληνική κυβέρνηση και στον κ. Παντελή Καψή, στον νέο υφυπουργό, αρμόδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην επίτευξη βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης λύσης, ώστε να υπάρξει ένας ανεξάρτητος και βιώσιμος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που θα συμβάλλει στην πολυφωνία, στην πολυμορφία και την κοινωνική ένταξη της ελληνικής κοινωνίας, στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τις αξίες των δημοσίων μέσων ενημέρωσης της Ενωσής μας.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...