Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Το απόλυτο χάος της ΕΡΤ, ο «Γολγοθάς» και όλο το σχέδιο του Παντελή Καψή

Βαθύτατα προβληματισμένος εμφανίζεται ο νέος υφυπουργός παντελής Καψής, αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία μοιάζει να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος το οποίο καλείται να διαχειριστεί.

Προφανώς, όπως λένε συνομιλητές του, σε καμία περίπτωση δεν είχε την εντύπωση πως καλείται να διαχειριστεί ένα εύκολο πρόβλημα, αλλά αυτό που διαπιστώνει καθημερινά ξεπερνά κάθε φαντασία.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι σαφές το τι ακριβώς είχε κατά νου το επιτελείο που έλαβε την απόφαση αυτή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στα χέρια του κ. Καψή δεν παραθόθηκε κανένα απολύτως σχέδιο.

Ετσι, ο νέος υφυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά νομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών προβλημάτων που αποτελούν γόρδιο δεσμό.

Μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αρνείται να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, ενώ την ίδια ώρα από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζονται οι κινήσεις που μάλλον αποσπασματικές μπορούν να χαρακτηριστούν και σίγουρα δεν συντελούν στην ομαλή λύση του προβλήματος.

Οι απολύσεις

Για παράδειγμα, σήμερα άρχισε η αποστολή επιστολών σε εργαζόμενους με τις οποίες κοινοποιούνται οι απολύσεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ανυπόγραφο, άνευ σφραγίδας έγγραφο, το οποίο έλαβαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, μέσω του ταχυδρομείου. Με αυτό ενημερώνονται πως η «σύμβαση εργασίας ή έργου έχει λυθεί από τις 11.6.2013», ότι έναντι αποζημίωσης θα τους καταβληθούν αποδοχές δύο μηνών, από τις 17.06.2013 και πως μέχρι την παράδοση των περιουσιακών στοιχείων της «καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της» είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή τους».

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται το όνομα του κ. Γκίκα Μάναλη, πρώην προέδρου της ΕΡΤ, ως «ειδικού διαχειριστή» και τίποτα άλλο περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι επικαλούμενοι τις απόψεις νομικών εκτιμούν ότι το χαρτί αυτό, όπως εστάλη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης αφού στερείται των αναλυτικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτή, της σφραγίδας της επιχείρησης και της υπογραφής των δύο μερών, του εργοδότη και του εργαζόμενου. Μπορεί, υποστηρίζουν, να θεωρηθεί μόνο ως έγγραφη ενημέρωση επί των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ.

Το εξώδικο των απολυμένων

Σε απάντηση, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην αποστολή εξώδικου θεωρώντας πως είναι άκυρες οι απολύσεις τους. Το έγγραφο που συνέταξε το νομικό γραφείο του Δημήτρη Περπατάρη υπέγραψαν περίπου 2.000 από τους 2.656 μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ ΑΕ.

Οι εργαζόμενοι επικαλούνται την προσφυγή στο ΣτΕ, το άρθρο 15 παρ του Συντάγματος που επιβάλλει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κι άλλα μεταξύ των οποίων η μη συνυπογραφή της απόφαση κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Δηλώνουν πως οι απομακρύνσεις τους είναι άκυρες καθώς παραβιάζουν το ελληνικό εργατικό δίκαιο αλλά και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύουν τις ομαδικές απολύσεις σημειώνοντας πως η παρουσία τους σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ίδρυση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι υποχρεωτική και με τους ίδιους όρους εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την αυριανή πρώτη ουσιαστική συνάντηση του κ. Καψή με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΡΤ που γίνεται προκειμένου να βρει λύση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να επανεκμπέμψει πρόγραμμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να επαναπροσληφθούν οι 2.000 εργαζόμενοι με τις τρίμηνες συμβάσεις και να ετοιμαστεί ο νέος φορέας που θα αποτελέσει και τη διάδοχο κατάσταση της ΕΡΤ.

Τα προβλήματα του Παντελή Καψή

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα με τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά αμφίβολο το πότε θα είναι εφικτό να αρχίσουν και πάλι οι εκπομπές και ακόμη περισσότερο πότε θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας.

Τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο κ. Καψής έχουν τις εξής παραμέτρους:

Πρώτον πρέπει να πείσει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Στα χέρια του έχει μόνον ένα «όπλο». Το επιχείρημα ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί και αυτό δεν αλλάζει καθώς είναι νόμος του κράτους, έστω και ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Από εκεί και πέρα η ουσία είναι ότι μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στην ΕΡΤ βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη και όταν θα αποχωρούσαν κανονικά θα έπαιρναν ως αποζημίωση κατ' ανώτατο όριο το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ τώρα θα αποζημιωθούν κανονικά με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και άρα δικαιούνται πολλαπλάσια αποζημίωση, αναλόγως με τα χρόνια εργασίας και τον μισθό που λάμβαναν.

Παράλληλα, πρέπει να αποσταλούν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη πρέπει να παραλάβει τα 6 λογιστήρια της Εταιρείας προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις νόμιμες απολύσεις και την καταβολή των αποζημιώσεων εφάπαξ ή σε δόσεις.

Η δεύτερη να προχωρήσει σε παραλαβή όλων των πάγιων κινητών περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, πολλά από αυτά, να τα ξεχρεώσει και να τα φυλάξει έως ότου έρθει ο διαχειριστής του ενδιάμεσου φορέα να τα παραλάβει.

Ο ενδιάμεσος φορέας, τώρα, πρέπει να λάβει νομική υπόσταση, να οριστεί ο διαχειριστής να υπογραφούν οι νέες τρίμηνες συμβάσεις με όσους από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ το δεχθούν αφού παράλληλα ενημερωθούν για τα κριτήρια ενδεχόμενης πριμοδότησης των παλαιών εργαζόμενων στο νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα δημιουργηθεί.

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ

Μόνο που για να καθοριστεί η όποια πριμοδότηση θα πρέπει να υπάρξει ειδική γνωμάτευση του ΑΣΕΠ που θα κληθεί τελικά να εποπτεύσει όλων των οριστικών προσλήψεων και να επικυρώσει τη νομιμότητά τους.

Και μόνη η περιληπτική αυτή αναφορά των όσων έχει να διαχειριστεί ο κ. Καψής καθιστά σαφές το μέγεθος του εγχειρήματος που καλείται να φέρει εις πέρας και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει.

Και το κερασάκι των πολιτικών αρχηγών

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο κ. Καψής πριν από κάθε του κίνηση θα πρέπει να ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που έχει και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον οποίο αναφέρεται απ' ευθείας και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο τότε είναι προφανής ο Γολγοθάς που επέλεξε να ανέβει.



Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...